Szynka pieczona - sprawdzony przepis

Soczysta, aromatyczna szynka, doskonała na obiad i do kanapek

Składniki:
  • 2 kg szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • majeranek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • ostra papryka lub słodka,
  • mielony kminek
  • smalec lub olej do smażenia
  • ok. 1 szklanka wody



Przygotowanie:

Szynkę obwiązujemy sznurkiem, nacieramy solą i przyprawami. Następnie obkładamy pokrojoną cebulą i czosnkiem. Całość przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin lub całą noc. Następnego dnia mięso podsmażamy z obu stron, przekładamy do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i podlewamy wodą. Szynkę dusimy na małym ogniu, pod przykryciem około 2,5 do 3 godzin. Często podlewamy powstałym sosem, aby się nie przypaliła. Z upieczonej szynki ściągamy sznurek. Podajemy na ciepło do obiadu lub na zimno do kanapek.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 komentarzy:

  1. Apetycznie i smakowicie wygląda. Idealna na niedzielny obiad.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można ją zrobić w piekarniku ? Jeśli tak jak długo ją piec i w jakiej temperaturze ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczemy w piekarniku, pod przykryciem ok. 2 godz. w temp. 170 st. Często polewamy powstałym sosem. Pod koniec, mięso odkrywamy i zwiększamy temp. do 190 st., aby się mocniej zarumieniło.

      Usuń
  3. Idą święta to przepis się sprzyda.Z checią z niego skorzystam i wypróbuję nowe smaki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, mniam szyneczka...

    OdpowiedzUsuń