Miodownik z krówką

Pyszne ciasto składające się z blatów miodowych, przełożonych masą budyniową, krówkową oraz powidłami. Całość posypana posiekanymi orzechami włoskimi i płatkami migdałowymi

Wymiary formy: 22x33 cm

Składniki:

ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki płynnego miodu (np. wielokwiatowego)
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka sody
masa:
  • 1/2 l mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 200 g masła
dodatkowo:
  • 510 g masy krówkowej
  • 200 g powideł
  • orzechy włoskie oraz płatki migdałowe do posypania



Przygotowanie:

Miód rozpuszczamy w ciepłym mleku (całość lekko podgrzewamy). Następnie przesianą mąkę, sodę oraz masło siekamy nożem. Dodajemy jajka i przestudzony miód. Wszystkie składniki zagniatamy w kulę (jeżeli klei się do rąk dodajemy mąki). Ciasto dzielimy na dwie części. Pieczemy dwa blaty w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 15 min. W międzyczasie przygotowujemy masę. W 150 ml mleka roztrzepujemy żółtka i mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Do gotującego się mleka wlewamy zawiesinę z mąki oraz żółtek. Całość zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie ucieramy masło i stopniowo dodajemy po łyżce masy budyniowej, dalej ucieramy, aż powstanie jednolity krem. Pierwszy upieczony i wystudzony blat smarujemy powidłami. Na nie wykładamy krem budyniowy i przykrywamy go drugim blatem.



Wierzch smarujemy masą krówkową i posypujemy posiekanymi orzechami oraz płatkami migdałowymi.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 komentarzy:

  1. Wspaniałe!
    Ciut pracochłonne, ale takie apetyczne, że chyba warto się poświęcić.
    xxx

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciacho, wygląda bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy ciasto po zrobieniu jest od razu miękkie czy ma to do siebie że trzeba odczekać dzień,dwa ( Jak np.przy orzechowcu) aż blaty zmiękną ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można jeść na drugi dzień, ale jak to z miodownikami bywa jak odstoi 2-3 dni jest lepszy :)

      Usuń
  4. genialne to ciacho :) uwielbiam wszelkie miodowniki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetycznie się prezentuje, muszę zrobić. Dziękuje za przepis...

    OdpowiedzUsuń
  6. Miodownik to jedno z lepszych ciast polecanych na różne okazje jak np. Święta Wielkanocne, które już za pasem. Bardzo ważne jest jednak, aby dodawać do niego miód dobrej jakości najlepiej, od którego zależy wyjątkowy smak :)

    OdpowiedzUsuń