Ciasto marzenie

Połączenie ciemnego biszkoptu z warstwą orzechową i masą kajmakową to spełnienie marzenia nie jednego podniebienia. Przepis inspirowany zbiorami Siostry Anastazji

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 7 jajek
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
blaty orzechowe:
  • 2 wafle tortowe
  • 10 jajek
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 8 łyżek mielonych orzechów włoskich
  • 6 łyżek siekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa kajmakowa:
  • 460 g masy kajmakowej
  • 200 g masła
  • 6 łyżek siekanych orzechów włoskich
polewa:
  • 100 g masła
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 3 łyżki mleka
dodatkowo:
  • herbata do nasączenia ciasta



Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując wsypujemy partiami cukier i dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 30 min. Biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przygotowujemy dwa blaty orzechowe, podane składniki dzielimy na pół. Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując partiami wsypujemy cukier i dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy bułkę tartą, mąkę, orzechy siekane oraz mielone i proszek do pieczenia. Masę delikatnie mieszamy. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy wafel (w razie potrzeby docinamy) i wylewamy masę orzechową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 15 min. do zarumienienia. Masło ucieramy na puch, dodajemy masę kajmakową i orzechy. Blaty orzechowe i biszkopt nasączamy przestygniętą herbatą. Na pierwszy blat orzechowy wykładamy połowę masy kajmakowej. Przykrywamy ciemnym biszkoptem i wykładamy resztę masy.



Układamy blat orzechowy, waflem do masy. W rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier, kakao i polewę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Wstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na całą noc. 


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 komentarzy: