Ciasto marzenie

Połączenie ciemnego biszkoptu z warstwą orzechową i masą kajmakową to spełnienie marzenia nie jednego podniebienia. Przepis inspirowany zbiorami Siostry Anastazji

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 7 jajek
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
blaty orzechowe:
  • 2 wafle tortowe
  • 10 jajek
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 8 łyżek mielonych orzechów włoskich
  • 6 łyżek siekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa kajmakowa:
  • 460 g masy kajmakowej
  • 200 g masła
  • 6 łyżek siekanych orzechów włoskich
polewa:
  • 100 g masła
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 3 łyżki mleka
dodatkowo:
  • herbata do nasączenia ciasta



Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując wsypujemy partiami cukier i dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 30 min. Biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przygotowujemy dwa blaty orzechowe, podane składniki dzielimy na pół. Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując partiami wsypujemy cukier i dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy bułkę tartą, mąkę, orzechy siekane oraz mielone i proszek do pieczenia. Masę delikatnie mieszamy. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy wafel (w razie potrzeby docinamy) i wylewamy masę orzechową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 15 min. do zarumienienia. Masło ucieramy na puch, dodajemy masę kajmakową i orzechy. Blaty orzechowe i biszkopt nasączamy przestygniętą herbatą. Na pierwszy blat orzechowy wykładamy połowę masy kajmakowej. Przykrywamy ciemnym biszkoptem i wykładamy resztę masy.



Układamy blat orzechowy, waflem do masy. W rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier, kakao i polewę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Wstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na całą noc. 


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 komentarzy:

  1. Robiłam dziś i z podanych składników wychodzi zbyt mało masy kajmakowej

    OdpowiedzUsuń
  2. W przepisie pisze....2 wafle tortowe jakie to sa wafle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykłe duże wafle, takie na których podaje się pokrojonego torta lub przekłada się je masą

      Usuń
  3. Pieczemy dwa oddzielne blaty orzechowe czy jeden i przekroić go na pół?

    OdpowiedzUsuń