Ciasto Floryda

Przepyszne ciasto z masą budyniową, czekoladową i chrupiącą warstwą bakaliową, znakomicie sprawdzi się na różnego rodzaju uroczystości i święta

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 7 jajek
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa budyniowa:
  • 500 ml mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
masa czekoladowa:
  • 350 g masła czekoladowego Nutella
  • 200 g masła
warstwa bakaliowa:
  • 3 duże łyżki miodu
  • 100 g masła
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g suszonych daktyli
  • 50 g orzechów włoskich
  • herbatniki maślane



Przygotowanie:

W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki. Masło rozpuszczamy z miodem, dodajemy posiekane orzechy, żurawinę i daktyle oraz mieszamy. Bakalie wykładamy na herbatniki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 15 min. Studzimy w blaszce. Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując wsypujemy partiami cukier i dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 30 min. Biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. 1/2 szklanki mleka odlewamy. Resztę gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pół szklanki mleka mieszamy z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Zawiesinę wlewamy na wrzące mleko, gotujemy budyń i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę i dodajmy po łyżce budyń ciągle ucierając, aż powstanie jednolity krem. Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy masę budyniową.



Masę budyniową przykrywamy drugim blatem biszkoptu. 200 g masła ucieramy na puch i partiami dodajemy masło czekoladowe. Masę czekoladową wykładamy na biszkopt. Zimne herbatniki z bakaliami ostrożnie przekładamy na wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.


Smacznego!




Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

10 komentarzy:

  1. super, w końcu jakieś ciacho którego nie znam :D :D :D

    OdpowiedzUsuń
  2. chcę wydrukować ten przepis ale nie wiem jak to zrobić

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Na Święta będzie zdecydowanie jak znalazł :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy ktoś z Was robił to ciasto? Ogólnie pyszne ale co Robić żeby te herbatniki nie były takie twarde? Jakiś pomysł?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli są za długo pieczone to będą twarde, powinny być chrupiące, nie miękkie od masy

      Usuń
    2. Trzymałam się przepisu. Spróbuję następnym razem pięć połowę czasu. Poza tym pyszne 😉 dziękuję za pomoc

      Usuń
  5. Witam bardzo twarde te herbatniki piekłam 10min może je najpierw namoczyć?Bo od masy też nie zmiękły

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja nie moczyłam, one powinny być na górze chrupiace

    OdpowiedzUsuń