Kozy - pączki bez wyrastania

Kozy to puszyste pączki drożdżowe kładzione łyżką z dodatkiem jabłek, znakomicie sprawdzą się zamiast tradycyjnych pączków

Ilość: około 30 sztuk

Składniki:
  • około 4 szklanki mąki
  • 5 jabłek
  • 50 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 3 jajka
  • około 1 litr oleju do smażenia
  • cukier puder do oprószenia



Przygotowanie:

Drożdże rozkruszamy, dodajemy cukier i wlewamy mleko. Mieszamy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie wbijamy jajka, dodajemy jabłka i wsypujemy mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, ilość dodanej mąki zależy od soczystości jabłek. W rondelku rozgrzewamy olej i łyżką stołową nakładamy ciasto. Kozy smażymy na złotobrązowy kolor z obu stron. 



Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym. Przed podaniem pączki oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz: