Ciasto Weselna Dama

Ciasto Weselna Dama to znakomite połączenie biszkoptu makowego, dżemu porzeczkowego i masy budyniowej, znakomicie sprawdzi się na różnych rodzinnych uroczystościach i nie tylko

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt makowy:
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 6 łyżek suchego maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa budyniowa:
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń śmietankowy
  • 200 g masła
poncz do nasączania:
  • 1/3 szklanki przegotowanej wody
  • 1/3 szklanki likieru adwokat
polewa:
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • około 5 łyżek mleka
dodatkowo:
  • wiórki kokosowe do obsypania
  • 400 g dżemu porzeczkowego
  • około 200 g herbatników maślanych



Przygotowanie:

Składniki na biszkopt makowy dzielimy na pół i pieczemy dwa oddzielne blaty makowe. Można też upiec jeden biszkopt i przekroić na pół. Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy partiami cukier i wrzucamy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i suchy mak. Całość mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 25 min. W międzyczasie przygotowujemy masę budyniową. 1 szklankę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem budyniowym. Zawiesinę wlewamy na wrzące mleko i gotujemy budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę oraz stopniowo dodajmy po łyżce budyń. Pierwszy blat biszkoptowy nasączamy wodą wymieszaną z likierem i smarujemy dżemem porzeczkowym. Następnie wykładamy 1/2 masy budyniowej, przykrywamy drugim blatem i nasączamy go ponczem.



Na blat makowy wykładamy resztę masy budyniowej i układamy herbatniki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę mleczną i gorzką z mlekiem oraz polewamy herbatniki. Wierzch ciasta obficie posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

13 komentarzy: