Pulchne placuszki z rabarbarem

Pulchne placuszki z rabarbarem na zsiadłym mleku i drożdżach, znakomicie sprawdzą się deser i jako przekąska wciągu dnia

Składniki:

  • 400 g zsiadłego mleka
  • 2 jajka
  • 2 szklanki + 2 łyżki mąki
  • 1/3 szklanki + 2 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki letniego mleka
  • 50 g drożdży
  • około 100 ml oleju
  • kilka łodyg rabarbaru



Przygotowanie:

W letnim mleku rozpuszczamy drożdże z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia na około 15 min. W międzyczasie rabarbar kroimy w drobną kostkę i zasypujemy 1 łyżką cukru, odstawiamy. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy zsiadłe mleko, olej, wbijamy jajka, wsypujemy około 2 szklanki mąki i 1/3 szklanki cukru. Całość dokładnie mieszamy, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wsypujemy rabarbar i ponownie mieszamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 - 30 minut. Po tym czasie na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżką ciasto i smażymy placuszki.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze: