Szybkie i pulchne ciasto z rabarbarem

Ekspresowe w przygotowaniu i pulchne ciasto jogurtowe z rabarbarem, idealne gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 5 szklanek mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 5 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 600 g jogurtu naturalnego
dodatkowo:
  • kilka łodyg rabarbaru
  • 1 łyżka cukru



Przygotowanie:

Rabarbar myjemy, kroimy na 2 cm kawałki i posypujemy łyżką cukru. W międzyczasie jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jogurt naturalny i olej oraz lekko mieszamy. Potem wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia oraz krótko mieszamy mikserem do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i układamy rabarbar. 



Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 50 min. do suchego patyczka.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze:

  1. No wygląda niezwykle apetycznie. Spróbuję tego przepisu na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja upiekłam ale niewiem czy czasem zakalec niejest.takie jakieś mokrawe.chyba ze to tak od jogurtu

    OdpowiedzUsuń