Ciasto Calineczka

Ciasto Calineczka to połączenie kakaowego biszkoptu, sernika, truskawek i masy budyniowej. Smakuje wybornie i znakomicie się prezentuje

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
wkładka serowa:
  • 600 g sera białego trzykrotnie mielonego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 1 budyń śmietankowy
  • 110 g miękkiego masła
masa budyniowa:
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń śmietankowy
  • 200 g masła
warstwa truskawkowa:
  • około 500 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 500 ml wrzątku
dodatkowo:
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody + sok z połowy cytryny
  • kilka herbatników mocno kakaowych



Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy partiami cukier i wrzucamy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 25 min. Przestygnięty biszkopt przekrawamy na dwa blaty i nasączamy wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. W międzyczasie przygotowujemy warstwę serową. Masło ucieramy z cukrem i jajkami. Stopniowo dodajemy ser biały, proszek budyniowy i delikatnie mieszamy. Masę serową wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 35 min.



1 szklankę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem budyniowym. Zawiesinę wlewamy na wrzące mleko i gotujemy budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę oraz stopniowo dodajmy po łyżce budyń. Pierwszy blat biszkoptowy smarujemy połową masy budyniowej i przykrywamy wkładką serową. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 500 ml wrzątku i odstawiamy. Na warstwie serowej układamy pokrojone na ćwiartki truskawki i zalewamy je tężejącą galaretką.



Truskawki z galaretką przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, smarujemy pozostałą masą budyniową i posypujemy pokruszonymi herbatnikami. Ciasto odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

17 komentarzy:

  1. To ciasto musi być obłędnie smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciacho. Uwielbiam takie polaczenia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto i dobra kawa to wszystko czego mi trzeba :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Dlaczego przy przepisach nie podaje się wielkości formy.Czy to jakiś problem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proszę dokładnie czytać, przy każdym przepisie jest podana wielkość

      Usuń
  5. Zamierzam zrobić to ciasto w niedzielę. Miałam jednak ogromny problem z ciemnymi ciastkami bo nie ma podanej ilości i kupiłam paczkę oreo ale i tak dużo ich nie będzie bo jak wyjme z nich krem to nie będzie tak bogato jak na tym zdjęciu. Jakie można użyć ciastka zamiast oreo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie używałam ciasteczek Oreo tylko mocno kakaowe herbatniki, takie miałam w domu. Kilka sztuk poruszyłam, ale ile dokładnie nie liczyłam. Dobrze się sprawdza też zwykłe herbatniki kakaowe.

      Usuń
    2. Właśnie szukałam takich mocno ciemnych ale nie było. Zrobię i zobaczę co wyjdzie a później się pochwalę :) Dziękuję za ten przepis :)

      Usuń
    3. Ciemne ciastka erbatniki można kupić w biedronce

      Usuń
  6. Proszę mi podpowiedzieć czy ser z wiadereczka też może byc?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy może być z biedronki i czy można upiec dzień wczesniej

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam , czy wkładka serowa po upieczeniu jest mocno zbita , czy powinna mieć konsystencję bardziej puchową ?

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy truskawki moga być mrożone?

    OdpowiedzUsuń