Ciasto toffi w 20 minut

Ekspresowe ciasto toffi, którego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, przepis znalazłam w zeszycie Mamy

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

masa toffi:
  • 800 ml śmietanki 30%
  • 800 g masy kajmakowej
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku
masa śmietanowa:
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
dodatkowo:
  • około 400 g krakersów solonych
  • 100 g mlecznej czekolady
  • kilka łyżek mleka



Przygotowanie:

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę krakersów. 800 ml śmietanki ubijamy na sztywno. Ciągle miksując dodajemy masę krówkową i wlewamy zimną żelatynę. Połowę masy wykładamy na krakersy.



Masę przykrywamy warstwą ciastek, drugą część resztę masy i ponownie przykrywamy krakersami. 300 ml śmietanki ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Masę śmietanową wykładamy na krakersy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z kilka łyżkami mleka. Lekko przestygniętą czekoladą robimy wzorki.



Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 komentarzy: