Niedzielny kurczak Taty

Takiego kurczaka przygotował Tata na niedzielny obiad, od teraz częściej będziemy tak przygotowywać udka

Składniki:
  • 4 udka z kurczaka
  • por
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • papryka słodka
  • 5 łyżek oleju
  • 3 garście groszku zielonego mrożonego



Przygotowanie:

Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami wymieszanymi z olejem. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym i dodajemy pokrojonego w plasterki pora. Kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. Pieczemy pod przykryciem przez około 1 godzinę. Po tym czasie kurczaka odkrywamy, dodajemy mrożony groszek.



Pieczemy jeszcze około 30 min. do zarumienienia. Udka podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.

Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 komentarze: