Sernik łaciaty

Taki sernik szwagierka przygotowała na urodziny, wszystkim bardzo smakował, od razu poprosiłam o przepis

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

ciasto czekoladowe:
  • 1 szklanka mleka
  • 125 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
masa serowa:
  • 1 kg twarogu półtłustego jednokrotnie mielonego
  • 50 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 opakowanie cukru waniliowego



Przygotowanie:

Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło, kakao i cukier. Całość mieszamy i podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Następnie studzimy. Do zimnej masy czekoladowej wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy żółtka. Krótko miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem.



Twaróg, żółtka, cukier, mąkę, proszek budyniowy i masło miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na zmianę nakładamy łyżką masę serową i czekoladową. Robimy tak do wyczerpania obu ciast.



Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez około 60 min. do ładnego zarumienienia.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

10 komentarzy:

  1. Czy Pani przepisów nie da się wydrukować? Czy tylko ja mam problem ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze względu na nagminną kradzież zdjęć i treści możliwość kopiowania została zablokowana.

      Usuń
  2. Cześć sernikowa wyszła pyszna natomiast część czekoladową.. zakalec. Nie wyrosło została guma. Robilam krok po kroku jak w przepisie. Co mogło pójść nie Tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masę czekoladową należy krótko miksować, tylko do połączenia składników. Może była za długo mieszana

      Usuń
    2. U mnie to samo czekoladowa masa zakalec ,a robiłam tak jak w przepisie.

      Usuń
    3. Dokładnie. Wyszedł zakalec. Nei polecam

      Usuń
  3. Czy twaróg może być z wiaderka? Czy nie będzie za wodnisty?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy wszystkie składniki mają być temperatury pokojowej?

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, sernik wyszedł smaczny. Tyle, że na drugi dzień był jakby twardawy, zamiast puszysty? Jakieś rady? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń