Chleb na suchych drożdżach - przepis krok po kroku

Przepis krok po kroku na chleb na suchych drożdżach, poradzi sobie z nim każdy, nawet początkująca osoba

Wymiary formy: 30x12 cm

Składniki:
  • 450 g mąki żytniej typ 720
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml letniej wody
  • 1 łyżka oleju
  • masło do nasmarowania formy
  • garść ziaren słonecznika




Przygotowanie

Do przesianej mąki wsypujemy sól, cukier, drożdże i mieszamy. Dodajemy olej, stopniowo wlewamy wodę i łączymy składniki. Następnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 1 godz. w ciepłe miejsce pod przykryciem. Po tym czasie ponownie zagniatamy i odstawiamy na kolejną godzinę.



Do formy wysmarowanej masłem i obsypanej słonecznikiem przekładamy ciasto. Wierzch wyrównujemy zwilżoną w wodzie dłonią. Posypujemy słonecznikiem i dociskamy, żeby się przykleił. Na spód piekarnika wstawiamy naczynie z wodą i nagrzewamy do 210 st. Następnie wstawiamy chleb i pieczemy około 40 min. Gotowy studzimy wyciągnięty na kratkę.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

28 komentarzy:

  1. Chleb własnego wyrobu znacznie różni się od chlebów, które kupujemy w sklepach. W obecnej sytuacji, myślę że warto spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można użyć innej mąki?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy może być inna forma np keksowka ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy to normalne ze ciasto sie tak bardzo klei? Dosypywanie maki nie pomaga a nie chce z nia przesadzic

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, ciasto może się lekko kleić, można dosypać odrobinę mąki, ale nie za dużo

      Usuń
  5. Jesli chodzi o piekarnik to z termoobiegem czy bez.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziś go piekłam. Ciasto w misce urosło, a potem w piekarniku już nie, jakie włożyłam takie wyjęłam :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi tak samo nie wyszło tzn upiekło się ale niski jest :/

      Usuń
    2. Chlebek pyszny, ale niestety mi nie wyrósł nie wiem czemu

      Usuń
  7. Czy moze byc maka zytnia razowa do wypieku chlebaPozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko ta maka zytnia razowa to ma typ 2000 na opakowaniu bo innej nie moge dostac

      Usuń
  8. Ja piekłam kilka razy. Za pierwszym razem faktycznie nic nie urósł. Potem zaczęłam mieszać mąkę. No i ostatnio użyłam 25 dkg mąki żytniej i dosypałam 25 dkg szymanowskiej. No i już o wiele lepszy

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak długo trzeba wyrabiać?

    OdpowiedzUsuń
  10. Mi tez nie wyrósł. Pomimo że wymieszałam 3 różne mąki, wyszedł placek. Ale spróbuję jeszcze raz...

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepis do niczego niestety

    OdpowiedzUsuń
  12. W smaku całkiem fajny, miękki. Niestety muszę się zgodzić, że praktycznie nie urósł. Dodatkowo po dwóch dniach pokrojone kromki strasznie zaczęły się kruszyć.. co może być przyczyną? :/

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam tak jak na przepisie co do każdego szczegółu i też mi nie wyrósł w trakcie pieczenia :( myślę że w tym akurat tu przepisie została użyta inna mąka nie żytnia dlatego tak ładnie wyrósł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka została użyta taka taka jak w przepisie. Może to zależy od użytej mąki. Zawsze jak robię wypieki i użyje mąki ze sklepu z robaczkiem to nic mi się wyjdzie, jak użyje mąki z piekarni nie mam problemu z wypiekami. Jakoś użytej mąki ma wiele znaczenia

      Usuń
  14. Czy ten chleb powinien być taki miękki od spodu czy raczej twardawy?
    Karolina

    OdpowiedzUsuń