Chleb bez drożdży

Prosty przepis na chleb, do którego nie potrzeba drożdży i zakwasu

Wymiary formy: 26x12 cm

Składniki:
  • 450 g mąki pszennej typ 450
  • 400 ml maślanki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody
  • masło do nasmarowania formy




Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, sodę i mieszamy. Powoli wlewamy maślankę i łączymy z mąką. Zagniatamy ciasto i przekładamy do formy wysmarowanej masłem. Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 st. i pieczemy około 40 minut. Upieczony chleb studzimy na kratce.



Zobacz filmik z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

35 komentarzy:

  1. o kurcze fajny przepis, tylko szkoda ze maslanka to produkt o krotkim teerminie przydatnosci i zapasow nie zrobie...ech :(((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz maślankę zamienić na kefir :) chociaż też za długiego terminu nie ma

      Usuń
    2. Jogurt naturalny też się chyba nada? Akurat to mam w lodówce.

      Usuń
    3. Aż nie moge uwierzy że tyle wystarcza.

      Usuń
    4. Na pół litra mleka UHT wciśnij sok z jednej dużej cytryny lub wlej 1/3 szklanki octu jabłkowego. Maślankę możesz też zamrozić w porcjach.Możesz też szczepić mleko UHT bakteriami jogurtowymi na bieżąco. Każdy zrobiony jogurt nadaje się do szczepienia następnego.

      Usuń
    5. ... brawo... to prawda...!!!

      Usuń
  2. Kupilam kefir z terminem do 2.04 - mam zapas do końca miesiaca :D Bedzie chlebek <3

    OdpowiedzUsuń
  3. W obecnej sytuacji wg mnie taki chlebek to bardzo dobry pomysł. Polecam i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, chleb wygląda naprawdę przepysznie, aż sam chętnie bym go zjadł

    OdpowiedzUsuń
  5. Z tego produktu wyjdą dwa chlebki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z podanych składników wychodzi 1 chleb

      Usuń
    2. Dziękuję jest w piekarniku a jak wyjdzie? zobaczymy?

      Usuń
    3. Chlebek wyszedł super smaczny �� �� �� polecam innym, czy można zrobić z innej też mąki? Np pełnoziarnistą? Czy może dać pół na pół według przepisu?

      Usuń
    4. Trzeba próbować, ja z inną mąką nie robiłam

      Usuń
    5. ,,, eksperymentujcie, eksperymentujcie - największa tajemnica, to osiągnąć właściwą konsystencję ciasta i wyjdzie praktycznie wszystko... Pozdrawiam...!!!

      Usuń
  6. Witam, chciałam zapytać czy mogę dać mąkę pełnoziarnistą żytnią typ 2000 zamiast zwykłej? przennej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam z innej mąki, trzeba spróbować

      Usuń
    2. Za ciężka. Użyj mąki chlebowej a nie 90 procentowych otrębów.

      Usuń
    3. ... do pełnoziarnistej należy użyć nieco więcej płynu, jaki by nie był, bo może być nawet zwykła woda. Tajemnicą wypieku chleba jest osiągnięcie prawidłowej konsystencji ciasta...!!!

      Usuń
  7. Kupiłam maślankę, dziękuję za przepis zobaczymy co na to maluchy ...

    OdpowiedzUsuń
  8. Upiekłam dzisiaj chlebek zgodnie z przepisem, ładnie wyrósł, chrupiąca skórka. Po przekrojeniu ma dziwny zapach, ciężko określić, jakby sztuczny trochę. Czy soda powoduje ten zapach ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, soda powoduje że ten chleb nie jest taki jak zwykły w zapachu jak i w smaku

      Usuń
  9. Czy to że nie dodałam sody to chleb mi nie urósł i jest twardy?��

    OdpowiedzUsuń
  10. Szybko się robi. Fajnie mięciutki w środku. Zamiast maślanki użyłam jogurtu naturalnego. Niestety ma specyficzny zapach, mi nie przeszkadzał, ale rodzina strasznie zrzędziła.

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzisiaj upiekłam ten chlebek ale raczej to nie moje smaki chyba przez tą sodę

    OdpowiedzUsuń
  12. Na jakiej funkcji najlepiej go piec, góra-dół czy jednaj z nich?

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy do mieszanki można dodać kminek lub czarnuszkę?

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyszedł taki ciężki, sodowy w smaku, duży racuch.

    OdpowiedzUsuń