Babka puchowa - zawsze się udaje

Babkę puchową z tego przepisu robiła Babcia, później Mama, a teraz ja ją robię. Jest rewelacyjna, zawsze się udaje i sprawdza się w każdej sytuacji

Wymiary formy: 30x12 cm

Składniki:
  • 200 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka octu 10%




Przygotowanie:

Do miski przesiewamy mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia. W drugiej misce masło miksujemy i stopniowo wsypujemy cukier. Ciągle miksując wbijamy po jednym jajku i partiami wsypujemy przesiane mąki z proszkiem. Dodajemy olej i wlewamy ocet. Następnie ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 st.



Babkę pieczemy około 50 min. do tzw. suchego patyczka. Gotową babkę możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 komentarzy:

  1. Chyba troszke za mala blaszka ale wyglada super kostka masla i jeszcze olej

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda wspaniale, już się zabieram do pracy ale, czy to jest przepis na jedną, czy dwie foremki? Mam tylko jedną foremkę tej wielkości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam gorąco do kawki deser w sam raz pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń