Ciasto Dupa Pawiana

Ciasto o intrygującej nazwie, które zachwyciło smakiem dzieci i dorosłych

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


masa:
  • 500 g serka naturalnego homogenizowanego
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 200 ml wrzątku
polewa:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • kilka łyżek mleka
dodatkowo:
  • ciepłe lody mini (24 szt.)



Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy partiami cukier i wrzucamy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz całość mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 20 - 25 min.



Galaretki cytrynowe rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Na biszkopcie układamy ciepłe lody, jeżeli mają wafelki to je odcinamy (nie są potrzebne). Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek naturalny i malutkim strumieniem wlewamy tężejącą galaretkę. Na ciepłe lody wykładamy masę.



W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z kilkoma łyżkami mleka. Polewę rozprowadzamy na masie. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

19 komentarzy:

  1. Gdzie te mini lody można kupić?

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdzie można kupić serek homogenizowany naturalny? Z serków homogenizowanych znam tylko Danio

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto pyszne kaŻdemu smakowaŁo.

    OdpowiedzUsuń
  4. Można prosić wymiary blaszki?

    OdpowiedzUsuń
  5. zwykle serek homogenizowany jest waniliowy, ale czasem można spotkać naturalny w Biedronce lub Lidlu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest też naturalny o pojemn. 350 lub 400 taki widziałam i też go kupuje,o ile się nie mylę to Vitello. Renata

      Usuń
  6. Czy mogę używać jogurt naturalny zamiast serka naturalnego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że tak, ale jogurt jest rzadszy od serka, więc może być potrzebna większa ilość galaretek

      Usuń
  7. Ciasto bardzo dobre, ale pokroić je tak jak powinno wyglądać to nie lada wyzwanie��

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie wymiary blaszki?

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja wkładam nóż do sloika z gorącą wodą,kroję,wycieram i znowu do wody. I nie jest tak źle :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy serki miksujemy ze śmietaną czy należy je delikatnie połączyć ze śmietaną?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto bardzo smaczne, polecam!!!

    OdpowiedzUsuń