Rajski ptak - ciasto bez pieczenia

Moi mali pomocnicy oszaleli na punkcie tego ciasta. Wygląd tego deseru zaskoczy nawet najbardziej wybredne osoby, jego smak podbije serca absolutnie wszystkich wielbicieli ciast bez pieczenia

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

masa różowa:
  • 500 g sera z wiaderka
  • 2 galaretki malinowe + 1 szklanka wrzątku
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
masa biała:
  • 1 galaretka przezroczysta + 1/2 szklanki wrzątku
  • 350 ml śmietanki 30%
dodatkowo:
  • 2 galaretki agrestowe + 500 ml wrzątku
  • około 200 g herbatników
  • opakowanie czekoladek Ptasie Mleczko




Przygotowanie:

Galaretki malinowe rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Pół szklanki dobrze schłodzonej śmietanki ubijamy, dodajemy ser z wiaderka i miksujemy do połączenia. Ciągle ubijając malutkim strumieniem wlewamy zimną galaretkę malinową. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki i wykładamy około 1/3 tężejącej masy różowej. Następnie na masie układamy ptasie mleczko jedno za drugim, rogiem do dołu (patrz zdj.)



Wykładamy resztę masy różowej i odstawiamy do stężenia. W międzyczasie przygotowujemy masę białą. Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. 350 ml dobrze schłodzonej śmietanki ubijamy na sztywno i stopniowo wlewamy zimną galaretkę przezroczystą. Masę wylewamy na zastygniętą warstwę różową.



Układamy herbatniki i odstawiamy ciasto do stężenia. Galaretki agrestowe rozpuszczamy w 500 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Tężejącą galaretkę agrestową wylewamy na wierzch ciasta.



Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze: