Szyszkowa dama - ciasto bez pieczenia

Przepis na ciasto dostałam od Mamy, a ta od koleżanki. Robi się je ekspresowo i smakuje rewelacyjnie. Jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

warstwa ryżowa:
  • 500 g cukierków krówek
  • 100 g masła
  • 80 g ryżu preparowanego
masa biała:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 2 szklanki mleka w proszku




Przygotowanie:

Do garnuszka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i podgrzewamy do rozpuszczenia. 200 g masła miksujemy i malutkim strumieniem wlewamy przestygnięte mleko. Na koniec partiami wsypujemy mleko w proszku. Na małym ogniu rozpuszczamy 100 g masła z krówkami. Następnie wsypujemy ryż preparowany i mieszamy. Na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy połowę masy ryżowej i rozsmarowujemy białą masę.



Na wierzch wykładamy małymi porcjami resztę masy ryżowej. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.



Zobacz filmik z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

12 komentarzy:

  1. Hej, czy zamiast krówek może być masa kajmakowa?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie! Warto spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda to ciasto. Z pewnością spróbuję je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  4. rewelacja! :D bardzo lubię takie ciasta

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja dałam kajmakową zamiast krówek z masłem. Wyszło pyszne

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam mam pytanie czy ten ryz z krowkami wychodzi miękki czy taki dość twardy po schłodzeniu ciasta w lodówce? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Lepiej wziąć masło w kostce czy może być również margaryna Kasia?

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie zrobiłam... teraz tylko musi stężeć��

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszyscy zachwalacie, ale przecież jak na biala mase wylozy się cieple szyszki to masa biała się rozplywa. Macie jakiś sposób,żeby się nie rozplynela

    OdpowiedzUsuń