Przepis na ciasto dostałam od Mamy, a ta od koleżanki. Robi się je ekspresowo i smakuje rewelacyjnie. Jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
warstwa ryżowa:
- 500 g cukierków krówek
- 100 g masła
- 80 g ryżu preparowanego
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g masła
- 2 szklanki mleka w proszku
Przygotowanie:
Do garnuszka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i podgrzewamy do rozpuszczenia. 200 g masła miksujemy i malutkim strumieniem wlewamy przestygnięte mleko. Na koniec partiami wsypujemy mleko w proszku. Na małym ogniu rozpuszczamy 100 g masła z krówkami. Następnie wsypujemy ryż preparowany i mieszamy. Na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy połowę masy ryżowej i rozsmarowujemy białą masę.
Zobacz filmik z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto bez pieczenia ciasto z ryżem preparowanym krówki masa z mleka w proszku ryż preparowany szyszki szyszki z ryżu preparowanego szyszkowa dama top ciasta bez pieczenia
Hej, czy zamiast krówek może być masa kajmakowa?
OdpowiedzUsuńTak. Zrobiłam tak i się udało
UsuńWygląda przepysznie! Warto spróbować.
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda to ciasto. Z pewnością spróbuję je zrobić.
OdpowiedzUsuńrewelacja! :D bardzo lubię takie ciasta
OdpowiedzUsuńJa dałam kajmakową zamiast krówek z masłem. Wyszło pyszne
OdpowiedzUsuńWitam mam pytanie czy ten ryz z krowkami wychodzi miękki czy taki dość twardy po schłodzeniu ciasta w lodówce? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńtaki jak ryż w szyszkach
UsuńLepiej wziąć masło w kostce czy może być również margaryna Kasia?
OdpowiedzUsuńmasło
UsuńWłaśnie zrobiłam... teraz tylko musi stężeć��
OdpowiedzUsuńWszyscy zachwalacie, ale przecież jak na biala mase wylozy się cieple szyszki to masa biała się rozplywa. Macie jakiś sposób,żeby się nie rozplynela
OdpowiedzUsuń