Szyszkowa dama - ciasto bez pieczenia

Przepis na ciasto dostałam od Mamy, a ta od koleżanki. Robi się je ekspresowo i smakuje rewelacyjnie. Jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

warstwa ryżowa:
  • 500 g cukierków krówek
  • 100 g masła
  • 80 g ryżu preparowanego
masa biała:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 2 szklanki mleka w proszku




Przygotowanie:

Do garnuszka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i podgrzewamy do rozpuszczenia. 200 g masła miksujemy i malutkim strumieniem wlewamy przestygnięte mleko. Na koniec partiami wsypujemy mleko w proszku. Na małym ogniu rozpuszczamy 100 g masła z krówkami. Następnie wsypujemy ryż preparowany i mieszamy. Na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy połowę masy ryżowej i rozsmarowujemy białą masę.



Na wierzch wykładamy małymi porcjami resztę masy ryżowej. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.



Zobacz filmik z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

13 komentarzy:

  1. Hej, czy zamiast krówek może być masa kajmakowa?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie! Warto spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda to ciasto. Z pewnością spróbuję je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  4. rewelacja! :D bardzo lubię takie ciasta

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja dałam kajmakową zamiast krówek z masłem. Wyszło pyszne

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam mam pytanie czy ten ryz z krowkami wychodzi miękki czy taki dość twardy po schłodzeniu ciasta w lodówce? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Lepiej wziąć masło w kostce czy może być również margaryna Kasia?

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie zrobiłam... teraz tylko musi stężeć��

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszyscy zachwalacie, ale przecież jak na biala mase wylozy się cieple szyszki to masa biała się rozplywa. Macie jakiś sposób,żeby się nie rozplynela

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie skończyłam składać warstwy.
    Trochę zmodyfikowałam, bo masę ryżową podzieloną na dwie części wyłożyłam na blachę na papierze. Zastygniętą wyjęłam z papierem i na drugim.papierze jeszcze raz wyłożyłam dół blachy. Jak wystygło dałam krem i przykryłam Zastygniętym pierwszym blatem

    OdpowiedzUsuń