Bułeczki z przepisu Babci - zawsze wychodzą idealne

Bułeczki ze starego przepisu Babci zawsze wychodzą idealne, są tak smaczne, że musiałam podzielić się z Wami tą recepturą

Ilość: 14 sztuk

Składniki:
  • 4 szklanki mąki pszenne
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 25 g drożdży
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 2 roztrzepane jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka



Przygotowanie:

Do pokruszonych drożdży dodajemy cukier, wlewamy letnie mleko i wsypujemy 3 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia, przykryty ściereczką na 20 minut. Następnie do wyrośniętego zaczynu wsypujemy sól, dodajemy rozmącone jajka i wsypujemy mąkę. Mieszamy. Na koniec wlewamy rozpuszczone, przestygnięte masło i zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką na około godzinę.



Po tym czasie na oprószoną mąką deskę wykładamy ciasto. Delikatnie formujemy wałek i dzielimy go na 14 porcji. Formujemy bułeczki, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.



W międzyczasie jajko roztrzepujemy z mlekiem. Wyrośnięte bułki układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem z mlekiem. Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez około 25 – 30 min.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku


Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

15 komentarzy:

  1. Pieczenie na termoobieg czy góra dół

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy takie bułeczki można zrobić z mąki bezglutenowej?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy ciasto na bułki można zrobić wieczorem i zrobić je rano na śniadanie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, tylko przed ostatnim rośnięciem schowaj do lodówki, a rano wyciągnij, żeby trochę się ogrzały i podrosły

      Usuń
  4. Czy można do środka włożyć marmolade czyli zrobic je na slodko

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy mleko ma być przegotowane

    OdpowiedzUsuń
  6. Super łatwy przepis i pyszne bułeczki

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można do środka dać kawałek czekolady lub żółtego sera?

    OdpowiedzUsuń