Chleb bez czekania - wymieszaj i wstaw do piekarnika

Stary przepis na chleb bez czekania, wystarczy wymieszać składniki i wstawić do piekarnika. Chleb nie kruszy się i na długo zachowuje świeżość

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej typ 450
  • 1 litr ciepłej wody
  • 50 g drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki octu 10%
  • opcjonalnie: kminek, ziarna, otręby




Przygotowanie:

Do pokruszonych drożdży wsypujemy cukier, wlewamy wodę i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy sól i stopniowo wsypujemy mąkę. Mieszamy do połączenia składników. Na koniec mieszania wlewamy ocet i dodajemy wybrane dodatki. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez około godzinę.



Upieczony chleb studzimy wyjęty z formy i owinięty w lnianą ściereczkę, wtedy skórka nie będzie twarda.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

57 komentarzy:

  1. Na pewno jest dobry i będę chciała go upiec. Lubię nowe wyzwania

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie upiekłam. Hmm ładnie wyrósł ale w smaku same drożdże. Nie jest smaczny. To już mój 4 i każdy coś.nie tak. Nie wiem co robię źle

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy aby napewno drożdże byly dobrze odmierzone? Jak je czuć to mogło być ich za dużo

      Usuń
    2. A mi się zawsze udaje i jest pyszny,dodaje garść platków owsianych łyżkę słonecznika i łyżkę siemienia lnianego.Piekę go od 2 lat i zawsze bardzo smaczny.Niech urośnie to wtedy do blaszek posmarować wodą i do piekarnika.
      Piekę w keksówkach. Smacznego .Musi się udać.

      Usuń
    3. Praktyka czyni mistrza

      Usuń
  3. Chleb wyciągamy odrazu z piekarnika?

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam
    Czy mąkę Pani przesiewa?

    OdpowiedzUsuń
  5. Dlaczego chleb nie wyszedł? Wszystkie skladniki odmierzone tak jak w przepisie
    A jednak zakalec ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciężko mi powiedzieć co mogło pójść nie tak, a czy piekarnik był odpowiednio nagrzany?

      Usuń
    2. Zdecydowanie tak

      Usuń
  6. Wyszedł zakalec. Moim zdaniem zbyt niska temperatura jak na pieczenie chleba.

    OdpowiedzUsuń
  7. Oraz za rzadkie ciasto. Kolejny raz robiłam tym razem z wyższą temperaturą i to samo. ZAKALEC. Może nie ten typ mąki jak w przepisie lub jest jej za mało na taką ilość wody. Jedno jest pewne, już po raz trzeci nie próbuję, szkoda czasu i zmarnowanych pieniędzy. Odradzam ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No dokładnie miałam tak samo..:/ wszystko zrobione w punkt tak jak w przepisie i zakalec

      Usuń
    2. Tez robilam idealnie jak w przepisie i jest idealny wiec to nie z przepisem jest cos nie halo 🙆

      Usuń
    3. Myślę, że w przepisie zabrakło informacji, żeby nie dodawać od razu całego litra wody, tylko mniej, np.3/4litra i ew.dolać w trakcie mieszania. W moim domu jest dość duża wilgotność powietrza, nie ma to aż takiego znaczenia przy pieczeniu zwykłych ciast, ale w przypadku chleba, jest to istotna sprawa. Ktoś mądrzejszy ode mnie zwrócił mi na to uwagę i miał 100% racji. Ja przygotowuję 1/2litra ciepłej wody i 1/4l mleka i ew.dolewam jeszcze troszkę wody :) pozdrawiam!

      Usuń
    4. Zawsze dodaje cały litr tak jak w prz przepisie, nie zależnie od wilgotności w domu

      Usuń
    5. U mnie wyszedł piękny zakalec. Chleby piekę od lat i chyba po raz pierwszy wyszedł mi zakalec a nie chleb.

      Usuń
    6. Jeżeli Pani siię nie udał to nie zaczy,że muszą wszysscy zrezygnować.

      Usuń
    7. Nigdy nie słyszałam ,żeby do chleba dawać ocet.ja piekę ale na blaszce trzeba zostawić przynajmniej godzinę do wyrośnięcia

      Usuń
  8. Jak mi ten chlebek dziś humor poprawił! :) Wyszedł idealnie. Jak prawdziwy chleb! Poprzednim razem robiłam ten na sodzie, więc tym razem domownicy sceptyczni. Wąchali i wąchali i.. nic oprócz zapachu chleba nie wywąchali :) Zrobiłam mały i duży. Mały poszedł jeszcze ciepły. Od dużego musiałam odganiać, może do śniadania doczeka. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Przed chwilą spróbowaliśmy ten chlebek, wyszedł wspaniały, pachnie cudnie, smakuje bosko, dzięki za fantastyczny przepis dla kogoś kto nie lubi długo wyrabiać ciasta

    OdpowiedzUsuń
  10. mój ulubiony przepis :) wychodzi za każdą razom a kombinuje z różnymi mąkami :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy może być pieczony z termoobiegiem?

    OdpowiedzUsuń
  12. Chciałam pomieszać mąki, pełnoziarnistą i gryczaną,ale nie wiem czy można?

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepis idealny! Chleb wyszedł bardzo smaczny, świetnie wyrośnięty, skórka chrupiąca, idealny na słoność oraz bardzo szybki w przygotowaniu. Zrobiłam z połowy porcji i upiekłam w foremce keksowej.

    OdpowiedzUsuń
  14. Niestety, u mnie też zakalec i również zmarnowane produkty ��
    Coś jest nie tak z tym przepisem. To nie był mój pierwszy chleb w życiu, ale niestety pierwszy z zakalcem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z przepisem jest wszystko w porządku. Wlasnie zajadam się chlebem z tego przepisu, zribilam bez żadnych modyfikacji ciasta jedynie posypałam otrebami. Jest idealny.

      Usuń
    2. Jest bardzo super smaczny 😊, pychotka 👍dziękuję za przepis 😉😘

      Usuń
  15. Chlebek dobry w smaku ,wygląda dokładnie jak na zdjęciu ale w środku pół zakalca myślę że trzeba zrobić w keksowkach ,bo ciasto wydaje się być za ciężkie Będę próbować bo szybki i fajny chlebek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie piekłam w keksówkach i mam 2 keksówki zakalca. Szkoda produktów i prądu

      Usuń
  16. Wyszedł idealny,zmniejszyłam tylko ilość wody na 0,75 litra i ocet na 2 łyżki. Na stałe zagości już u nas.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja piekę taki i zawsze mi wychodzi tylko daję 6 dkg drożdży to zpuszczone w delikatne ciepłej wodzie ,gdy włoże do deczek trochę czekam aby podrosło a piekarnik rozgrzewam do 200stopni i piekę w nim 50 min na termoobiegu z dolną grzalką,a deczki tylko smaruję margaryną,zawsze wychodzi

    OdpowiedzUsuń
  18. A ten ocet? co on daje? Przedłuża świeżość?

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobiłem wszystko krok po kroku piekłem w 180°C przez 1h...
    Wyszedł zakalec

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może za krótko trzymany w piekarniku, nie każdy piekarnik piecze tak samo :)

      Usuń
  20. To nie jest chleb tylko bułka drożdżowa. Proporcje wody i mąki 1:1 są nieodpowiednie. Ciasto wychodzi za rzadkie i dlatego zakalec. Prawdziwy chleb piecze się w dużo wyższej temperaturze i najlepiej ją obniżać co 15 minut, jak to się samoczynnie dzieje w piecu chlebowym. A ocet po co? Nie lepiej użyć zakwasu chlebowego z mąki żytniej albo zamiast wody dodać maślanki czy serwatki, tak z połowę objętości płynów. Zdrowiej, smaczniej i z tradycją.

    OdpowiedzUsuń
  21. Chlebek jest przepyszny, bardzo smaczny 😊, zamiast otrębów dałam płatki owsane, ponieważ otręby mi się skończyły, bardzo dziękuję za przepis 😉, jest super smaczny 😉😘. Elżbieta 😉.

    OdpowiedzUsuń
  22. Cudowny zakalec wyszedł, zmarnowane składniki, gaz, czas. Najgorszy przepis ever

    OdpowiedzUsuń
  23. U mnie wyszedł zakalec. Zrobiłem drugi raz ale pozwoliłem ciastu wyrosnąć przed pieczeniem i wtedy wyszedł idealnie. Dodałem jeszcze dodatkowo łyżkę zakwasu żytniego i dwie łyżki mąki żytniej 720. Robiłem z połowy składników. Żona byla zachwycona.

    OdpowiedzUsuń
  24. Nie polecam przepisu!!! Zrobiłam 2 razy i za każdym razem wyszedł zakalec.Szkoda czasu i składników.

    OdpowiedzUsuń
  25. Ja używam mniej drożdży (1/2). Zdecydowanie. Piekę w 180°C, ale z termo obiegiem. I daję mniej cukru. O połowę

    OdpowiedzUsuń
  26. Piekę nie pierwszy raz wszystkim bardzo smakuje, zawsze wychodzi. Jest super polecam jak najbardziej nie rozumiem jak komuś wychodzi zakalec ale napewno to nie jest problem z przepisem 🤔

    OdpowiedzUsuń
  27. Ja piekę ale temperatura 230 pierwsze 30min potem 20 min 210

    OdpowiedzUsuń
  28. Ja piekę różnego rodzaju chleby już od dawna i każdy chleb wychodzi idealny, ale temperatura 190⁰ piekarnik góra/dół przez 55minut.

    OdpowiedzUsuń
  29. Dziękuję za przepis,właśnie wstawiłam chleb do piekarnika

    OdpowiedzUsuń
  30. Super chlebek, tylko trzeba wstawić do piekarnika na początku na 75 stopni na ok.20 min.aby wyrósł później na 200stopni pięć 1godzinę.Wdxystko zależy od piekarnika. U mnie wyszedł super 👌

    OdpowiedzUsuń
  31. Po co ocet do chleba?

    OdpowiedzUsuń
  32. Jak zakalec to wina mąki.

    OdpowiedzUsuń
  33. Czy można upiec go z mąki pełnoziarnistej 1850?

    OdpowiedzUsuń