Drożdżówka rodzinna - Babcia jest mistrzynią w jej pieczeniu

Drożdżówka rodzinna z dżemem z przepisu Babci, zawsze piecze najlepszą i żadna inna jej nie dorównuje

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:
  • 4 i 1/2 szklanki mąki + do podsypywania
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 50 g drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 150 g rozpuszczonego masła
  • słoik ulubionego dżemu
kruszonka:
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła



Przygotowanie:

Do pokruszonych drożdży wsypujemy 2 łyżki cukru, wlewamy mleko, wsypujemy 3 łyżki mąki i mieszamy do połączenia. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie jajka roztrzepujemy z pozostałym cukrem. Do wyrośniętego zaczynu wlewamy jajka, stopniowo wsypujemy mąkę i mieszamy do połączenia. Następnie wlewamy przestygnięte masło i zagniatamy na jednolite ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.



Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószoną mąką deskę i dzielimy na mniejsze części. Każdą część rozwałkowujemy na placek, smarujemy dżemem i zawijamy w rulon. Kroimy na około 1-2 cm roladki i układamy je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.



Następnie przygotowujemy kruszonkę. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy masło i zagniatamy, aby powstała kruszonka. Posypujemy wierzch ciasta. Drożdżówkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do w 180 st. Pieczemy przez około 50 minut.



Jeżeli wierzch drożdżówki mocno się przypieka możemy przykryć ją papierem.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 komentarze: