Pasztet do smarowania według Taty, ten przepis od lat gości w naszym domu
Składniki:
- około 2 kg różnego rodzaju mięsa (ponad 1 kg musi być mięsa tłustego, aby pasztet nie był suchy np. podgardle, boczek, tłusta wołowina)
- 20 dag wątroby wieprzowej
- 3 duże cebule
- 2 marchewki
- 1 mały seler
- 1 pietruszka
- 5 ząbków czosnku
- 2 duże czerstwe bułki
- 3 jajka
- przyprawy: pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, zmielone ziarnka jałowca
Przygotowanie:
Umyte mięso bez wątróbki kroimy w kostkę, wkładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody tak, aby mięso było przykryte. Dodajemy warzywa bez czosnku oraz cebuli i przyprawy: 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, sól i pieprz do smaku. Wszystko dusimy do miękkości. W międzyczasie myjemy wątróbkę i lekko podsmażamy z pokrojoną cebulą. Następnie ugotowane mięso i warzywa wyciągamy z wywaru i odstawiamy do ostygnięcia. W rosole namaczamy bułki. Potem mięso, warzywa, czosnek, wątróbkę i bułki mielimy dwukrotnie. Do otrzymanej masy dodajemy jajka i pozostałe przyprawy: gałkę muszkatołową, jałowiec oraz sól i pieprz.
Wszystko dokładnie mieszamy ręką. Do masy dodajemy 1 lub 2 szklanki rosołu ugotowanego mięsa (ilość zależy od konsystencji masy). Przekładamy do słoików.
Gotujemy zakręcone słoiki z pasztetem około 1/2 godz. Pasztet ten można przechowywać nawet kilka miesięcy.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
domowy pasztet pasztet pasztet do słoików pasztet do smarowania według taty przekąski przetwory
Nie ma to jak domowy pasztet, pachnący przyprawami i bardzo smaczny....
OdpowiedzUsuńczy można przechowywać poza lodówką?
OdpowiedzUsuńNie. Ja niestety tak zrobiłam. Na 100 procent trzymać w lodówce jeśli chcecie go zjeść a nie wyrzucić
UsuńTaki pasztet jest najlepszy.Bez konserwantów, polepszaczy i innych niezdrowych dodatków....Polecam.
OdpowiedzUsuńPasztecik, palce lizać...
OdpowiedzUsuńCzy po pasteryzacji można przechowywać poza lodówką?
OdpowiedzUsuńmoże być też inne miejsce, ale musi być chłodne np. piwnica
UsuńKtóre mięsko będzie najlepsze schab,szynka czy lopatka?
OdpowiedzUsuńschab może okazać się za chudy, lepiej łopatkę
Usuń