Ciasto Antonina

Pierwszy raz to ciasto robiłam kiedy był jeszcze sezon na antonówki i naszła nas ochotę na ciasto z jabłkami, ale inne niż zwykła szarlotka na kruchym cieście. Wtedy postanowiłam zrobić coś nowego, połączyłam jabłka z galaretką, masą budyniową i biszkoptem. Ciasto okazało się genialne, domownicy proszą, żebym je robiła na każdy weekend

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa jabłkowa:
  • 2 kg winnych jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 3/4 szklanki wody
masa budyniowa:
  • 600 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g)
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła
dodatkowo:
  • 200 g podłużnych biszkoptów
  • 80 g startej mlecznej czekolady



Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy partiami cukier i dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 20 - 25 min.



W międzyczasie przygotowujemy masę jabłkową. Jabłka obieramy kroimy na kawałki, dolewamy 3/4 szklanki wody i smażymy do czasu, aż zaczną się rozpadać. Do gorących jabłek wsypujemy galaretki cytrynowe. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Tężejącą masę jabłkową wykładamy na zimny biszkopt, układamy podłużne biszkopty i odstawiamy do zastygnięcia.



300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W reszcie mleka rozpuszczamy budynie. Zawiesinę wlewamy do wrzącego mleka, gotujemy budyń i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo po łyżce dodajemy budyń. Masę budyniową wykładamy na biszkopty. Wierzch ciasta posypujemy czekoladą.



Ciasto wstawiamy do stężenia do lodówki, najlepiej na całą noc.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie się prezentuje, trzeba upiec...

    OdpowiedzUsuń
  2. Spróbuję jak tylko dostanę antonówki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój nowy nabytek prodiz. Mam pytanie czy się nada na upieczenie spodu,czy będzie za wysoki.

    OdpowiedzUsuń