Ciasto Korona

Pomysł na ten wypiek podsunął Mąż mówiąc, że trzeba zrobić ciasto korona. Tak więc zastanawialiśmy się jak przy użyciu łatwo dostępnych składników może ono wyglądać i żeby przy tym dobrze smakowało. Wspólnymi siłami wymyśliliśmy przepis i stworzyliśmy ciasto korona. Muszę Wam powiedzieć, że ciasto okazało się hitem, domownicy byli zachwyceni nie tylko wyglądem ale i smakiem. Z całą pewnością mogę Wam polecić ten przepis

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa budyniowa:
  • 600 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g)
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła
dodatkowo:
  • 300 ml dżemu truskawkowego bez cukru lub innego kwaśnego
  • około 250 g słomek ptysiowych
  • 100 g rozpuszczonej mlecznej czekolady



Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy partiami cukier i dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 20 - 25 min.
  


300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W reszcie mleka rozpuszczamy budynie. Zawiesinę wlewamy do wrzącego mleka, gotujemy budyń i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo po łyżce dodajemy budyń. Na zimny biszkopt wykładamy dżem truskawkowy i rozsmarowujemy masę budyniową.



Na wierzchu układamy obok siebie, na stojąco słomki ptysiowe przekrojone na połówki i polewamy rozpuszczona czekoladą.



Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 komentarze: