Kociołek z piekarnika - obiad pieczony w słoiku

Ostatnio brakuje nam czasu, a jak już mamy wolną chwilę to chcemy ją spędzić relaksując się na działce. Długie spędzanie czasu w kuchni przy garach nie wchodzi w grę, a każdy z nas chce zjeść coś smacznego i pożywnego na obiad. Dlatego też taki obiad ze słoika to strzał w 10 - praktyczna, szybka sprawa. Niejednokrotnie korzystamy z tego szybkiego przepisu gdzie składniki wystarczy pokroić, wrzucić do słoika i do piekarnika. Kociołek z piekarnika to po prostu pożywne, swojskie danie z prostych składników. Domownikom posmakowało do tego stopnia, że ta potrawa weszła do naszego menu obiadowego na stałe


Naczynie: słoik 4,25 l

Składniki:
  • około 1 kg młodych ziemniaków
  • 500 g ulubionej kiełbasy
  • 350 g boczku wędzonego, surowego
  • główka młodej kapusty
  • 2 cebule
  • majeranek
  • sól i pieprz


Przygotowanie:

Wyszorowane lub obrane młode ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę w plasterki, a boczek w dużą kostkę. Kapustę szatkujemy w większe kawałki, zostawiamy jednego liścia do przykrycia, na górę. Na spód słoika dajemy połowę ziemniaków, przykrywamy połową poszatkowanej kapusty i jedną pokrojoną cebulą. Dajemy 1/2 pokrojonej kiełbasy i boczku. Całość przysypujemy dość sporą ilością majeranku. Solimy i pieprzymy. Następnie warstwy powtarzamy, dajemy resztę ziemniaków, kapusty, cebuli, kiełbasy i boczku. Przysypujemy sporą ilością majeranku. Solimy i pieprzymy. Wierzch przykrywamy odłożonym liściem kapusty.


Słoik przykrywamy szczelnie folią aluminiową i robimy w niej kilka dziurek, aby para miała którędy uciekać. Tak przygotowany słoik wstawiamy do zimnego piekarnika. Grzałkę ustawiamy na 180 st. i pieczemy około 60 - 70 min. Następnie piekarnik wyłączamy i czekamy około 15 minut, aby słój lekko przestygł. Po tym czasie słoik z obiadem ostrożnie wyciągamy z piekarnika.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!