Ogórki Shoarma

Po powrocie z urlopu zerwałam kosz ogórków i to przerośniętych. Trochę ogórków zjedliśmy na bieżąco, a resztę żeby się nie zepsuły postanowiłam zapakować w słoiki. Wyszperałam w zeszycie przepis podpisany "Ogórki Shoarma - przepis Basi" i stwierdziłam, że go wypróbuję. Ogórki jeszcze się dobrze nie przegryzły, a Mąż już się za nie zabrał i narzeka, że jest ich za mały zapas. Chyba będę musiała takich ogórków dorobić...😄

Ilość: 14 słoików (320 ml)
Składniki:
  • 3 kg dużych ogórków gruntowych
  • opakowanie przyprawy Kebab Shoarma (25 g)
  • 1 l gorącej wody
  • 2 łyżki soli
  • 2 szklanki cukru
  • 500 ml octu 10%
  • po 1/2 łyżeczki gorczycy do każdego słoika


Do odmierzania składników użyłam szklanki 250 ml. Do zrobienia wykorzystałam przerośnięte ogórki, ale znakomicie sprawdzą się zwykłe, małe ogórki. Z podanych składników wyszło mi 14 słoików o pojemności 320 ml. Ilość weków zależy od upchania ogórków w słoiki.


Przygotowanie:

Nieobrane ogórki kroimy w cienkie plasterki najlepiej za pomocą obieraczki lub szatkownicy. Przygotowane ogórki nakładamy do słoików. Do każdego słoika dodajemy 1/2 łyżeczki gorczycy.


Do gorącej wody wsypujemy cukier, przyprawę Shoarma i sól. Wlewamy ocet i mieszamy. Zalewą zalewamy ogórki. Słoiki z ogórkami zakręcamy. Wstawiamy do garnka i zalewamy wodą do około 2/3 wysokości słoików. Pasteryzujemy około 5 min. od momentu zagotowania. Następnie słoiki ostrożnie wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze:

  1. Moja babcia zawsze takie robiła. Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy nie za dużo octu🤔

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla nas idealne proporcje. Możesz zmniejszyć wg gustu

      Usuń
  3. Czy zamiast przyprawy Shaorma można dodać przyprawę kebab-gyros?

    OdpowiedzUsuń