Jesienny sos do spaghetti na zimę do słoików

Co roku robię sos do spaghetti z cukinii, w tym roku postanowiłam go zrobić z dyni. Sos tak nam posmakował, że przerabiam już w ten sposób kolejna dynię z ogródka. Sos wychodzi bardzo smaczny, nadaje się do makaronu, ryżu czy kasz. Wystarczy do sosu dodać ulubioną kiełbasę lub mięso i obiad mamy gotowy. Za każdym razem kiedy sos wyciągam ze spiżarki mam pewność, że obiad zostanie przez wszystkich zjedzony. Lubię takie domowe sosy, bo wiem co się w nich znajduję i są bez zbędnych ulepszaczy. Warto zaopatrzyć się w takie słoiki


Ilość: 10 słoików (550 ml)
Składniki:
  • 6 i 1/2 kg dyni (waga przed obraniem)
  • 1 kg cebuli
  • 3 łyżki soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu 10%
  • 600 g koncentratu pomidorowego 30%
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 2 łyżki ziół prowansalskich


Waga podanych warzyw jest przed obraniem/ przygotowaniem. Do odmierzania składników użyłam szklanki 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 10 słoików po 550 ml. Do tego przepisu użyłam dynię żółtą, ale jeśli nie macie akurat tej odmiany dyni, możecie użyć każdej innej.


Przygotowanie:

Dynię obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Warzywa solimy i mieszamy. Garnek z dynią i cebulą przykrywamy pokrywką i odstawiamy na około 1 godz., aby puściły sok.


Po tym czasie dynię z cebulą i wytworzonym z sokiem gotujemy na małym ogniu bez przykrycia do momentu, aż warzywa zaczną się rozpadać. Od czasu do czasu mieszamy, żeby nie przywierało do garnka. Podczas gotowania część soku odparuje. Ja gotowałam około 1 godzinę. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, wsypujemy przyprawy: pieprz, paprykę słodką i ostrą, bazylię, zioła prowansalskie i curry. Dodajemy cukier i ocet. Całość mieszamy i ponownie gotujemy około 30 minut. Pamiętajmy, żeby od czasu do czasu wszystko mieszać, aby się nie przypaliło.


Na koniec zawartość garnka blendujemy. Sos nakładamy do słoików, zakręcamy. Słoiki wstawiamy do dużego garnka i zalewamy wodą do około 2/3 wysokości słoików. Pasteryzujemy około 20 minut od momentu zagotowania. Następnie słoiki ostrożnie wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!