Ciasto Przysmak Sułtana

Przysmak Sułtana to ciasto, którym zaskakuję gości za każdym razem kiedy je podam. Kto spróbuje, na jednym kawałku nie poprzestanie. Ciasto należy do tych mniej skomplikowanych, więc z pewnością poradzi sobie z nim każdy. Pomimo, że ciasto jest przekładane nie trzeba poświęcać mu zbyt wiele czasu. Ciasto przysmak Sułtana sprawdzi się na każdym spotkaniu z rodziną, znajomymi czy innych uroczystościach. Jeżeli chcecie zaskoczyć domowników pysznym ciastem w zbliżające się Święta, to koniecznie wykorzystajcie ten przepis


Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
biszkopt:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki kakao
masa truflowa:
  • 200 g cukierków czekoladowych Trufle
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
masa śmietanowa:
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kakao do oprószenia ciasta


Składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml. Do przygotowana ciasta użyłam blaszki o wymiarach 24x28 cm. Biszkopt do ciasta można upiec dzień wcześniej. Przed robieniem mas śmietanka i serek mascarpone powinny być dobrze schłodzone w lodówce.


Przygotowanie:

Przygotowywanie ciasta zaczynamy o biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując partiami wsypujemy cukier, a następnie dodajemy po jednym żółtku. Bezpośrednio do masy jajecznej przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy szpatułką. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 30 min. Zimny biszkopt kroimy na dwa blaty.


Następnie przygotowujemy masę truflową. Cukierki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dobrze schłodzoną śmietankę, serek mascarpone i cukier puder ubijamy mikserem na sztywno. Uważamy, żeby nie przebić masy. Dodajemy starte cukierki i miksujemy tylko do połączenia. Gotową masę wykładamy na pierwszy blat biszkoptu i przykrywamy drugim.


Na koniec przygotowujemy masę śmietanową. Dobrze schłodzoną śmietankę, serek mascarpone i cukier puder ubijamy mikserem na sztywno. Masę śmietanową wykładamy na ciasto. Wierzch ciasta posypujemy kakao, najlepiej przed podaniem. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

20 komentarzy:

  1. Pieczemy gora dol czy na termoobiegu

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś umnie zagościł Sułtan przepyszne ciasto

    OdpowiedzUsuń
  3. Kakao ciemne takie naturalne?

    OdpowiedzUsuń
  4. A cukierki czym można zastąpic,dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bym wolała bez cukierków ;)

      Usuń
    2. Bez cukierków to ciasto nie będzie miało smaku takiego jak powinno

      Usuń
  5. Przecież cukierki dają cały smak ciastu !! Niewiem nad czym się tu zastanawiać że "wolała bym bez cukierków "

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy mogą być cukierki Michaszki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale to już nie będzie Przysmak Sułtana tylko np Michałek. Pozdrawiam

      Usuń
  7. Czy ciasto dobrze się kroi ,czy można dodać do kremów żelatynę

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy można dodać do kremów żelatynę żeby dobrze się kroiło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wg mnie jest niepotrzebna, ale oczywiście jak chcesz możesz dodać

      Usuń
  9. A czy wiśnie z kompotu można dodać?

    OdpowiedzUsuń
  10. ciasto jest boskie, trufle z wawelu tylko, z michałkami jest bez wyrazu. ja daje jeszcze żelkę albo frużelinę jeżynową lub wiśniową pod dolny krem - świetnie podkręca smak. Ciacho na imprezy, znika błyskawicznie

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja do ciasta dodaję rodzynki sułtanki wcześniej namoczone.

    OdpowiedzUsuń