Przysmak Sułtana to ciasto, którym zaskakuję gości za każdym razem kiedy je podam. Kto spróbuje, na jednym kawałku nie poprzestanie. Ciasto należy do tych mniej skomplikowanych, więc z pewnością poradzi sobie z nim każdy. Pomimo, że ciasto jest przekładane nie trzeba poświęcać mu zbyt wiele czasu. Ciasto przysmak Sułtana sprawdzi się na każdym spotkaniu z rodziną, znajomymi czy innych uroczystościach. Jeżeli chcecie zaskoczyć domowników pysznym ciastem w zbliżające się Święta, to koniecznie wykorzystajcie ten przepis
Składniki:
biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 czubate łyżki kakao
- 200 g cukierków czekoladowych Trufle
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietanki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- kakao do oprószenia ciasta
Składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml. Do przygotowana ciasta użyłam blaszki o wymiarach 24x28 cm. Biszkopt do ciasta można upiec dzień wcześniej. Przed robieniem mas śmietanka i serek mascarpone powinny być dobrze schłodzone w lodówce.
Przygotowanie:
Przygotowywanie ciasta zaczynamy o biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując partiami wsypujemy cukier, a następnie dodajemy po jednym żółtku. Bezpośrednio do masy jajecznej przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy szpatułką. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 30 min. Zimny biszkopt kroimy na dwa blaty.
Następnie przygotowujemy masę truflową. Cukierki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dobrze schłodzoną śmietankę, serek mascarpone i cukier puder ubijamy mikserem na sztywno. Uważamy, żeby nie przebić masy. Dodajemy starte cukierki i miksujemy tylko do połączenia. Gotową masę wykładamy na pierwszy blat biszkoptu i przykrywamy drugim.
Na koniec przygotowujemy masę śmietanową. Dobrze schłodzoną śmietankę, serek mascarpone i cukier puder ubijamy mikserem na sztywno. Masę śmietanową wykładamy na ciasto. Wierzch ciasta posypujemy kakao, najlepiej przed podaniem. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopt ciasta ciasta na święta ciasto przysmak sułtana masa śmietanowa masa truflowa trufle
Pieczemy gora dol czy na termoobiegu
OdpowiedzUsuńgóra dół
UsuńDziś umnie zagościł Sułtan przepyszne ciasto
OdpowiedzUsuńKakao ciemne takie naturalne?
OdpowiedzUsuńtak
UsuńA cukierki czym można zastąpic,dziekuje
OdpowiedzUsuńTeż bym wolała bez cukierków ;)
UsuńBez cukierków to ciasto nie będzie miało smaku takiego jak powinno
UsuńPrzecież cukierki dają cały smak ciastu !! Niewiem nad czym się tu zastanawiać że "wolała bym bez cukierków "
OdpowiedzUsuńCzy mogą być cukierki Michaszki
OdpowiedzUsuńmyślę, że tak
UsuńAle to już nie będzie Przysmak Sułtana tylko np Michałek. Pozdrawiam
UsuńCzy ciasto dobrze się kroi ,czy można dodać do kremów żelatynę
OdpowiedzUsuńDobrze się kroi
UsuńCzy można dodać do kremów żelatynę żeby dobrze się kroiło
OdpowiedzUsuńWg mnie jest niepotrzebna, ale oczywiście jak chcesz możesz dodać
UsuńA czy wiśnie z kompotu można dodać?
OdpowiedzUsuńMyślę że tak
Usuńciasto jest boskie, trufle z wawelu tylko, z michałkami jest bez wyrazu. ja daje jeszcze żelkę albo frużelinę jeżynową lub wiśniową pod dolny krem - świetnie podkręca smak. Ciacho na imprezy, znika błyskawicznie
OdpowiedzUsuńJa do ciasta dodaję rodzynki sułtanki wcześniej namoczone.
OdpowiedzUsuń