Ciasto Przysmak Sułtana

Przysmak Sułtana to ciasto, którym zaskakuję gości za każdym razem kiedy je podam. Kto spróbuje, na jednym kawałku nie poprzestanie. Ciasto należy do tych mniej skomplikowanych, więc z pewnością poradzi sobie z nim każdy. Pomimo, że ciasto jest przekładane nie trzeba poświęcać mu zbyt wiele czasu. Ciasto przysmak Sułtana sprawdzi się na każdym spotkaniu z rodziną, znajomymi czy innych uroczystościach. Jeżeli chcecie zaskoczyć domowników pysznym ciastem w zbliżające się Święta, to koniecznie wykorzystajcie ten przepis


Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
biszkopt:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki kakao
masa truflowa:
  • 200 g cukierków czekoladowych Trufle
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
masa śmietanowa:
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kakao do oprószenia ciasta


Składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml. Do przygotowana ciasta użyłam blaszki o wymiarach 24x28 cm. Biszkopt do ciasta można upiec dzień wcześniej. Przed robieniem mas śmietanka i serek mascarpone powinny być dobrze schłodzone w lodówce.


Przygotowanie:

Przygotowywanie ciasta zaczynamy o biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując partiami wsypujemy cukier, a następnie dodajemy po jednym żółtku. Bezpośrednio do masy jajecznej przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy szpatułką. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 30 min. Zimny biszkopt kroimy na dwa blaty.


Następnie przygotowujemy masę truflową. Cukierki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dobrze schłodzoną śmietankę, serek mascarpone i cukier puder ubijamy mikserem na sztywno. Uważamy, żeby nie przebić masy. Dodajemy starte cukierki i miksujemy tylko do połączenia. Gotową masę wykładamy na pierwszy blat biszkoptu i przykrywamy drugim.


Na koniec przygotowujemy masę śmietanową. Dobrze schłodzoną śmietankę, serek mascarpone i cukier puder ubijamy mikserem na sztywno. Masę śmietanową wykładamy na ciasto. Wierzch ciasta posypujemy kakao, najlepiej przed podaniem. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 komentarzy: