Babka gotowana - królowa wielkanocnych babek

Przepis na babkę gotowaną pochodzi z karteczki, która była dołączona do formy. Babka z tego przepisu za każdym razem się udaje i wychodzi idealna. Lepszej babki, niż ta, gotowana nie jadłam, a na Wielkanoc ustawia się duża kolejka chętnych znajomych i rodziny po taką babkę. Każdy kto spróbuje babki gotowanej to innej nie chce już jeść. W naszym domu babka gotowana jest królową wśród babek


Mała forma do gotowania babki (średnica 17 cm)
Składniki:
  • 200 g masła w temp. pokojowej
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie aromat do ciast
  • masło + bułka tarta do przygotowania formy
  • cukier puder do oprószenia babki


Składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml. Do przygotowania babki użyłam małej formy do gotowania ciasta z kominem i pokrywką o wysokości 14 cm, średnicy formy u góry 17 cm i na dole 13 cm. Do babki opcjonalnie można użyć ulubiony aromat do ciast cytrynowy, śmietankowy czy inny. Gotową babkę posypałam cukrem pudrem, ale znakomicie sprawdzi się też polewa czekoladowa.


Przygotowanie:

Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia mieszamy. Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy po jednym żółtku. Ciągle miksując stopniowo wsypujemy mąki z proszkiem. Pod koniec możemy dodać aromat do ciast. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką. Formę i pokrywkę dobrze smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto i szczelnie zamykamy. Formę z ciastem wstawiamy do garnka z gotującą się wodą, która powinna sięgać do 3/4 wysokości formy. Formę z wierzchu przykładamy czymś ciężkim, aby podczas gotowania nie wypływała i się nie kołysała.


Babkę gotujemy przez 90 min. od momentu zagotowania się wody w garnku, na małym ogniu, pod przykryciem. W czasie gotowania należy sprawdzać czy jest wystarczająca ilość wody, w razie wyparowania - uzupełniamy wrzątkiem. Po lekkim przestygnięciu wyjmujemy babkę z formy, a zimną posypujemy cukrem pudrem.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 komentarze:

  1. Faktycznie może być to niezła propozycja na Wielkanoc. Dzięki wielkie za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. W środku wygląda nie ciekawie 💁🏼‍♀️

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna piekę jaju 30 lat

    OdpowiedzUsuń