Błyskawiczna babka majonezowa - do ukręcenia TYLKO w 15 minut

Babkę majonezową w moim domu przygotowuje się odkąd pamiętam, a w Święta Wielkanocne to obowiązkowa pozycja wśród ciast. Babkę majonezową robi się w kilkanaście minut, a potem do piekarnika. Nie wymaga ona długiego przygotowywania, co jest jej dużą zaletą, można taką babkę przygotować w każdej chwili. Babka majonezowa w naszym domu pojawia się nie tylko na święta, ale również jako coś słodkiego do kawy czy herbaty w ciągu tygodnia. Majonez jest niewyczuwalny, a babka wychodzi bardzo pulchna. Każdy kto pierwszy raz spróbuje takiej babki od razu prosi o przepis i nie dowierza, że tak smaczne ciasto wychodzi na majonezie. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście takiej babki to koniecznie skorzystajcie z tego przepisu, zaskoczcie gości i domowników


Wymiary formy: 30x12x7 cm
Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g majonezu
  • kilka kropel aromatu cytrynowego lub innego
  • masło + bułka tarta do przygotowania formy
  • polewa czekoladowa


Składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml. Babkę piekłam w keksówce o wymiarach 30x12x7 cm. Babkę piekłam około 50 min. do tzw. suchego patyczka. Każdy piekarnik jest inny, czas pieczenia może się nieco różnić. Polecam sprawdzać wykałaczką poziom wypieczenia ciasta i w razie potrzeby ten czas wydłużyć lub skrócić. Jeżeli włożona wykałaczka w babkę po wyciągnięciu będzie sucha - ciasto jest upieczone. Natomiast jeżeli wykałaczka będzie wilgotna, będą widoczne ślady ciasta - czas pieczenia należy wydłużyć. Do babki dodałam aromat cytrynowy, ale jak ktoś woli może użyć inny aromat np. śmietankowy. Gotową babkę polałam polewą czekoladową, można też ją polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.


Przygotowanie:

Do dużej miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Całość miksujemy na puszystą, jasną masę. Następnie do miski przesiewamy mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek dopieczenia. Dodajemy aromat i majonez. Wszystko mieszamy szpatułką do połączenia. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy około 50 min. do tzw. suchego patyczka. Babkę piekłam z funkcją piekarnika góra - dół. Zimną babkę polewamy polewą czekoladową.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze:

  1. Apetyczna, poproszę kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam już dwa razy, bardzo puszysta i smaczna

    OdpowiedzUsuń