Jajka w sosie koperkowym - pyszny obiad w starym stylu

Jajka w sosie koperkowym są dla nas jednym ze smaków dzieciństwa, do którego nadal chętnie wracamy. Tak podane jajka z tłuczonymi ziemniakami są świetne jako piątkowy czy postny obiad. Bardzo lubimy to proste i niedrogie danie


Składniki:
  • 8 ugotowanych jajek
  • około 80 g masła
  • 1 cebula
  • 2 - 3 łyżki mąki pszennej
  • 700 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 30%
  • duży pęczek koperku
  • sól i pieprz


Przygotowanie:

Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Doprawiamy solą i podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy tworząc zasmażkę. Potem wlewając mleko i śmietankę dokładnie mieszamy trzepaczką. Ciągle mieszając gotujemy, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy koperek, gotujemy jeszcze 2 - 3 minuty i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przygotowanym sosem polewamy ziemniaki i dajemy jajka pokrojone na połówki.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 komentarze:

  1. Super, dzięki za fajne informacje w tym zakresie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie no, zajebiste... nikt nigdy wcześniej jaj w białym sosie nie robił. Odkrycie! :D

      Usuń
    2. Drogi Anonimie jest wspomniane w opisie, że to stary przepis, a nie nowe odkrycie

      Usuń