Domowy majonez w 2 minuty

Święta Wielkanocne nie mogą obejść się bez majonezu, to chyba przez wszystkich uwielbiany dodatek do jajek i sałatek. U nas obowiązkowo musi być majonez domowy. Robię go regularnie, nie tylko na święta, bo bardzo lubimy domowy majonez. Przygotowanie domowego majonezu zajmuje zaledwie 2 minuty razem z przygotowaniem składników. Majonez z tego przepisu jest smaczny i zawsze wychodzi, a tajemnica tkwi w szybkości blendera i wąskim naczyniu. Kto spróbuje raz zrobić swojski majonez to z klasycznej, sklepowej wersji zrezygnuje i powie, że domowy majonez jest o wiele lepszy


Ilość: około 450 ml majonezu
Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka oleju roślinnego o neutralnym smaku (u mnie rzepakowy)
  • duża szczypta soli
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 2 - 3 łyżki soku z cytryny


Składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi około 450 ml majonezu. Do przygotowania majonezu potrzebny jest blander i wąskie naczynie. Majonez można przygotować w pojemniku do blendera lub słoiku o średnicy odpowiadającej nakładce blendera. Zamiast soku z cytryny do majonezu można dodać ocet winny, około 1 - 2 łyżki. Ważne jest, aby majonez robić na dobrej jakości oleju roślinnym o neutralnym smaku. Ja przeważnie robię go na oleju rzepakowym. Jajka przed przygotowaniem należy sparzyć, to taka prewencja przed salmonellą. Do majonezu można dodać ulubione dodatki np. pieprz, czosnek, zioła. Majonez można w lodówce przechowywać do 2 tygodni.


Przygotowanie:

Jajka krótko sparzamy. Do naczynia, w którym będziemy przygotowywali majonez wlewamy olej, dajemy musztardę, sok z cytryny, sól i wbijamy jajka. Następnie końcówkę blendera wkładamy na samo dno słoika i włączamy go. Blendujemy przez kilka sekund, aż na dnie zacznie pojawiać się majonez. Wtedy blender powoli podnosimy do góry, a następnie powoli opuszczamy go na dół. Następnie jeszcze 2 - 3 razy powolnym, ale płynnym ruchem blenderem poruszamy góra - dół. Na koniec możemy dodać dowolne dodatki i wymieszać łyżką.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!




Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!