Sałatka mimoza

Sałatka mimoza to wspaniałe połączenie składników, które sprawia, że po przepis sięga się nie jeden raz. Sałatka jest bardzo dekoracyjna, składa się z kilku kolorowych warstw i efektownie prezentuje się na stole. Sałatka mimoza jest z prostych, łatwo dostępnych składników. Nadaje się zarówno na świąteczny stół i na pyszną kolację. U nas obowiązkowo pojawi się na Wielkanoc. Sałatka mimoza należy do sałatek, gdzie w miarę jedzenia apetyt na sałatkę wzrasta. Polecam Wam też wypróbować inną pyszną sałatkę z tuńczykiem - Sałatka kijowska


Składniki:
  • 5 - 6 ugotowanych ziemniaków
  • 3 ugotowane marchewki
  • 1 cebula
  • 200 g sera żółtego
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (po 195 g)
  • 8 ugotowanych jajek
  • 400 ml majonezu
  • sól i pieprz
  • pęczek szczypiorku do ozdoby
  • gałązka koperku do ozdoby


Sałatka mimoza składa się z dużej ilości składników, dlatego nie polecam oszczędzać na majonezie, ponieważ sałatka wyjdzie za sucha. Jeżeli nie chcecie używać tyle majonezu, możecie zmniejszyć jego ilość i dodać śmietanę lub jogurt. Nam jednak sałatka mimoza najlepiej smakuje z samym majonezem.


Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ugotowane, zimne ziemniaki i marchewkę i ser żółty ścieramy na tarce na grubych oczkach. Z ugotowanych jajek oddzielamy białka od żółtek. Białka ścieramy na tarce na grubych oczkach, a żółtka ścieramy na drobnych oczkach. Na spodzie salaterki rozkładamy ziemniaki, solimy i pieprzymy do smaku. Rozsmarowujemy majonez. Dajemy marchewkę i rozdrobnionego widelcem tuńczyka.


Następnie układamy pokrojoną cebulę i ser żółty. Smarujemy majonezem i wykładamy białka. Na wierzch dajemy żółtka. Sałatkę ozdabiamy szczypiorkiem i koperkiem.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!