Ciasto jogurtowe z truskawkami - zastosuj kilka trików i unikniesz zakalca

Kiedy na dworze pogoda dopisuje, a w domu nie chce się spędzać zbyt wiele czasu sięgam po szybkie przepisy. Właśnie taki jest przepis na ciasto jogurtowe, wystarczy chwilka pracy, do piekarnika i można zajadać się kawałkiem pysznego ciasta. Takie ciasto z owocami z powodzeniem można zabrać ze sobą na podwórko, czy spakować do plecaka na wycieczkę. Ciasto jogurtowe jest prostym ciastem, ale nie raz po wyjęciu z piekarnika spotkała mnie nie miła niespodzianka w postaci zakalca. Odkąd zaczęłam stosować kilka prostych zasad to nie muszę się martwić, że wypiek będzie nieudany. Teraz za każdym razem mogę się pochwalić idealnie upieczonym ciastem jogurtowym. Jeżeli Wam też przytrafiło się, że zamiast pięknie wyrośniętego ciasta wyszedł zakalec, następnym razem spróbujcie zrobić ciasto stosując te proste triki, unikniecie niemiłych niespodzianek


Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
  • 350 g mąki pszennej
  • 160 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 50 ml oleju (u mnie z pestek winogron)
  • 330 g jogurtu naturalnego
  • około 500 g truskawek
  • opcjonalnie cukier puder do oprószenia


Waga owoców podana jest przed przygotowaniem/ obraniem. Do ciasta użyłam truskawek, ale możecie wykorzystać również inne ulubione owoce. Ciasto jogurtowe piekłam w blaszce o wymiarach 24x28 cm. Ciasto piekłam około 40 min. w 180 st. C z funkcją piekarnika góra - dół do tzw. suchego patyczka. Każdy piekarnik jest inny, czas pieczenia może się nieco różnić. Polecam sprawdzać wykałaczką poziom wypieczenia ciasta. Wykałaczka może być wilgotna od owoców, ale nie może być na niej śladów surowego ciasta. Ciasto jogurtowe jest prostym wypiekiem, ale często po wyjęciu z piekarnika okazuje się, że wyszedł zakalec. Takich nieprzyjemnych niespodzianek można uniknąć stosując kilka prostych zasad.


Składniki wykorzystane do przygotowania ciasta nie powinny być prosto z lodówki, najlepiej wyjąć je 1 - 2 godz. wcześniej. Po dodaniu do ubitych jajek z cukrem reszty składników nie używamy miksera. Składniki mieszamy szpatułką lub łyżką tylko do połączenia się, mogą być nawet widoczne grudki. Ciasto jogurtowe nie lubi zbyt długiego mieszania. Odkąd zaczęłam stosować tych kilka prostych zasad zakalec już mi nie wychodzi i zawsze mogę się pochwalić idealnie upieczonym ciastem jogurtowym.


Przygotowanie:

Umyte i pozbawione szypułek truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Jajka ubijamy z cukrem i na puszystą, jasną masę. Następnie dodajemy olej, jogurt naturalny i przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Na wierzchu układamy truskawki. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i pieczemy około 40 min. do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto oprószamy cukrem pudrem.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!