Ciasto Esmeralda

Kiedy sezon jagodowy w pełni to ciasto Esmeralda jest w naszym domu robione obowiązkowo. Domownicy je uwielbiają. Chętnie podaje takie ciasto na spotkania ze znajomymi, bo wiem że każdy zje je ze smakiem


Wymiary formy:24x24 cm
Składniki:
biszkopt:
  • 5 jajek w temp. pokojowej
  • 150 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g gorzkiego kakao
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
masa jagodowa:
  • 100 g masła w temp. pokojowej
  • 200 g jagód
  • 250 g serka waniliowego homogenizowanego (np. Danio)
  • 80 g cukru pudru
  • 130 g mleka w proszku
  • 3 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki wrzątku
masa śmietanowa:
  • 250 ml schłodzonej śmietanki 36%
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
  • gorzkie kakao do oprószenia


Do przygotowana ciasta użyłam blaszki o wymiarach 24x24 cm. Biszkopt do ciasta można upiec dzień wcześniej. Przed robieniem masy śmietanka i serek mascarpone powinny być dobrze schłodzone w lodówce.


Przygotowanie:

Przygotowywanie ciasta zaczynamy o biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując partiami wsypujemy cukier, a następnie dodajemy po jednym żółtku. Bezpośrednio do masy jajecznej przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy szpatułką. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 30 min. Biszkopt piekłam z funkcją piekarnika góra - dół. Po wystudzeniu boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy. Zimny biszkopt kroimy na dwa blaty.


Następnie przygotowujemy masę jagodową. Jagody blendujemy na mus. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek i mleko w proszku, ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy mus jagodowy i miksujemy do połączenia. Do ostygniętej żelatyny dodajemy 1 - 2 łyżki masy jagodowej i mieszamy. Następnie dodajemy do reszty masy i miksujemy. Masę wykładamy na jeden z blatów biszkoptowych i przykrywamy drugim blatem.


Śmietankę, cukier puder i mascarpone miksujemy do uzyskania gęstej masy. Masę śmietanową wykładamy na ciasto i posypujemy kakao. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze:

  1. Ciasto wygląda niesamowicie z tym fioletowym akcentem, a zapewne jeszcze lepiej smakuje <3 Do Kawki idealne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda wybornie! Na pewno je za niedługo upiekę! Odkąd mam dwudrzwiową lodówkę o dużej pojemności to mam wiele miejsca do przechowywania wypieków i pozostałych potraw. Oznacza to, że mogę śmiało eksperymentować w kuchni!

    OdpowiedzUsuń