Ciasto Esmeralda

Kiedy sezon jagodowy w pełni to ciasto Esmeralda jest w naszym domu robione obowiązkowo. Domownicy je uwielbiają. Chętnie podaje takie ciasto na spotkania ze znajomymi, bo wiem że każdy zje je ze smakiem


Wymiary formy:24x24 cm
Składniki:
biszkopt:
  • 5 jajek w temp. pokojowej
  • 150 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g gorzkiego kakao
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
masa jagodowa:
  • 100 g masła w temp. pokojowej
  • 200 g jagód
  • 250 g serka waniliowego homogenizowanego (np. Danio)
  • 80 g cukru pudru
  • 130 g mleka w proszku
  • 3 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki wrzątku
masa śmietanowa:
  • 250 ml schłodzonej śmietanki 36%
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
  • gorzkie kakao do oprószenia


Do przygotowana ciasta użyłam blaszki o wymiarach 24x24 cm. Biszkopt do ciasta można upiec dzień wcześniej. Przed robieniem masy śmietanka i serek mascarpone powinny być dobrze schłodzone w lodówce.


Przygotowanie:

Przygotowywanie ciasta zaczynamy o biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując partiami wsypujemy cukier, a następnie dodajemy po jednym żółtku. Bezpośrednio do masy jajecznej przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy szpatułką. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 30 min. Biszkopt piekłam z funkcją piekarnika góra - dół. Po wystudzeniu boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy. Zimny biszkopt kroimy na dwa blaty.


Następnie przygotowujemy masę jagodową. Jagody blendujemy na mus. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek i mleko w proszku, ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy mus jagodowy i miksujemy do połączenia. Do ostygniętej żelatyny dodajemy 1 - 2 łyżki masy jagodowej i mieszamy. Następnie dodajemy do reszty masy i miksujemy. Masę wykładamy na jeden z blatów biszkoptowych i przykrywamy drugim blatem.


Śmietankę, cukier puder i mascarpone miksujemy do uzyskania gęstej masy. Masę śmietanową wykładamy na ciasto i posypujemy kakao. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda niesamowicie z tym fioletowym akcentem, a zapewne jeszcze lepiej smakuje <3 Do Kawki idealne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda wybornie! Na pewno je za niedługo upiekę! Odkąd mam dwudrzwiową lodówkę o dużej pojemności to mam wiele miejsca do przechowywania wypieków i pozostałych potraw. Oznacza to, że mogę śmiało eksperymentować w kuchni!

    OdpowiedzUsuń
  3. A jak zrobić z jagodami mrożonymi ? Chwilę pogotować żeby woda odparowała i zblendować ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Chciałabym upiec ciasto bo wygląda na bardzo smaczne, mam tylko pytanie, czy biszkopt nie jest suchy bo widzę, że nie ma tu żadnego nasączenia? Moi domownicy wolą wilgotne biszkopty :)

    OdpowiedzUsuń