Ogórki pszczelarza - banalna sałatka, której nie sposób się oprzeć

Po powrocie z urlopu w ogrodzie zastałam sporo dużych, a nawet już przerośniętych ogórków. Nie nadawały się one do kiszenia czy na konserwowe, ale znakomicie sprawdziły się do pokrojenia w plasterki i włożenia w słoiki. Tym razem ogórki zrobiłam z zalewą z miodem. Rok temu robiłam takie ogórki po raz pierwszy, tak nam posmakowały, że w tym roku zrobiłam je ponownie. Ogórki z miodem są bardzo smaczne, znakomicie sprawdzają się na kanapki i do obiadu. Gwarantuję, że jak tylko wypróbujecie ten przepis, to ogórki z miodem będziecie robić co roku


Ilość: 7 słoików (2 po 720 ml i 5 po 550 ml)
Składniki:
  • 2 kg ogórków gruntowych
  • po 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy do słoika
  • po 1 gałązce kopru z nasionami do słoika
  • po 1 ząbku czosnku do słoika
zalewa:
  • 4 i 1/2 szklanki wody
  • 1 i 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka miodu naturalnego (u mnie wielokwiatowy)
  • 6 łyżeczek soli


Waga podanych składników jest przed przygotowanie. Składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml. Z podanej ilości składników wyszło mi 7 słoików. Dwa słoiki były o pojemności 720 ml i 5 słoików o pojemności 550 ml. Do przepisu możecie użyć ogórków o każdej wielkości od tych małych, aż po duże, a nawet przerośnięte, z każdymi wyjdą równie smaczne. Do przepisu użyłam miodu naturalnego wielokwiatowego.


Przygotowanie:

Ogórki myjemy i kroimy w plasterki. Czosnek obieramy. Do każdego słoika wsypujemy po pół łyżeczki gorczycy, wkładamy po gałązce kopru i pokrojonym na mniejsze kawałki czosnku. Następnie nakładamy ogórki.


Składniki na zalewę zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy ogórki w słoikach. Tak przygotowane ogórki pszczelarza pasteryzujemy. W dużym garnku ustawiamy słoiki i nalewamy wodę do około 2/3 wysokości słoików. Pasteryzujemy około 10 min. od momentu zagotowania. Następnie słoiki ostrożnie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Gotowe słoiki z przetworami zanosimy do spiżarki.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!