Papryka marynowana bez cukru

Zawsze robiłam paprykę marynowaną w tradycyjnej zalewie. Odkąd Mama zaproponowała abyśmy zrobiły paprykę z miodem bez cukru to do starego przepisu nie wracam. Papryka marynowana z miodem wychodzi rewelacyjna w smaku, a w dodatku szybko się ją przygotowuje. Znakomicie pasuje jako dodatek do kanapek, obiadu czy jako jeden ze składników do sałatek. Co roku obowiązkowo przygotowuję kilka słoików papryki marynowanej bez cukru oraz papryki marynowanej z cebulą


Ilość:7 słoików (500 ml)
Składniki:
  • 2 i 1/2 kg papryki czerwonej lub kolorowej
  • po 2 ząbki czosnku do słoika
  • po 1 liściu laurowym do słoika
  • po 2 kulki ziela angielskiego do słoika
  • po 1/3 łyżeczki ziaren gorczycy do słoika
zalewa:
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 250 g miodu naturalnego (u mnie wielokwiatowy)
  • 1 łyżka soli


Waga podanej papryki jest przed oczyszczeniem i przygotowaniem. Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 7 słoików papryki marynowanej o pojemności 500 ml. Ilość słoików z przetworami zależy od ilości ułożonej papryki w słoikach. Do przepisu użyłam papryki kolorowej, możecie wykorzystać paprykę w 1 kolorze np. samą czerwoną. Paprykę marynowaną zrobiłam z miodem naturalnym wielokwiatowym. Słoiki z papryką pasteryzuję około 2 - 5 minut. Nie polecam długiej pasteryzacji ponieważ papryka może wyjść miękka.


Przygotowanie:

Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w grube paski. Ząbki czosnku obieramy. W słoikach układamy paprykę. Do każdego słoika dajemy 1/3 łyżeczki gorczycy, po 1 liściu laurowym, 2 kulki ziela angielskiego i 2 ząbki czosnku. W garnku zagotowujemy wodę z octem i solą. Do wrzątku dodajemy miód i mieszamy do rozpuszczenia.


Gorącą zalewą zalewamy paprykę w słoikach. Zakręcamy. Słoiki z papryką pasteryzujemy. Do dużego garnka wstawiamy słoiki z papryką. Nalewamy wodę do około 2/3 wysokości słoików i pasteryzujemy 2 - 5 minut od momentu zagotowania. Słoiki ostrożnie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie przetwory z papryką marynowaną zanosimy do piwnicy lub spiżarki.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz: