Śledziowy przysmak ze słoika - uwielbiana przekąska do wódeczki

Kiedy przychodzi jesień, a na dworze robi się zimno lubimy sięgać po dania ze śledziami. Jedną z naszych ulubionych przekąsek jest śledziowy przysmak. Znakomicie sprawdza się jako zakąska do napojów alkoholowych lub podany po prostu na kolację. Polecam Wam wypróbować też inne przepisy na przekąski ze śledziami


Ilość: 2 słoiki (750 ml i 500 ml)
Składniki:
  • 500 g filetów śledziowych solonych ala matias
  • słoiczek podgrzybków marynowanych (280 g)
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 cebule
  • 1 łyżka musztardy delikatesowej
  • pieprz czarny mielony do smaku


Składniki były ważone przed przygotowaniem. Z podanych składników wyszło mi 2 słoiki śledzi, jeden o pojemności 750 ml, a drugi o pojemności 500 ml. Filety śledziowe solone przed przygotowaniem należy wymoczyć w zimnej wodzie, zmieniając ją co jakiś czas. To jak długo trzeba moczyć śledzie zależy od tego jak mocno są słone. Ja śledzie moczyłam około 2 godziny. W tym czasie zmieniałam wodę 2 razy. Za każdym razem przy zmienianiu wody polecam spróbować śledzia i sprawdzić, czy jego słoność nam odpowiada. Po moczeniu, przed przystąpieniem do kolejnych czynności śledzie należy osuszyć np. ręcznikiem papierowym.


Do przepisu wykorzystałam musztardę delikatesową, ale możecie użyć swojej ulubionej musztardy. Śledziowy przysmak zrobiłam z marynowanymi podgrzybkami, z powodzeniem możecie je zamienić na inne grzyby marynowane lub pieczarki.


Przygotowanie:

Śledzie moczymy w zimniej wodzie zmieniając ją 2 - 3 razy. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Filety śledziowe smarujemy cienką warstwą musztardy od strony bez skóry i składamy na pół. Odstawiamy na kilka minut. W tym czasie przygotowujemy resztę składników. Odsączone z zalewy podgrzybki, ogórki konserwowe i cebule kroimy w kostkę. Pokrojone składniki doprawiamy pieprzem i mieszamy.


Śledzie kroimy na paseczki o szerokości 1 - 2 cm, tak na jeden kęs. Następnie do słoika warstwami nakładamy śledzie i wymieszane warzywa. Śledzie odstawiamy do przegryzienia, do lodówki na minimum 12 godz. Po tym czasie śledziowy przysmak można zajadać. Nam śledzie najbardziej smakują na 2 - 3 dzień. Tak przygotowane śledzie można przechowywać w lodówce do 5 dni.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!