Sałatka Królowa Śniegu

W ostatnim czasie Sałatka Królowa Śniegu jest hitem w naszym domu. Sprawdziła się na każdej imprezie ze znajomymi i rodzinnej. Goście byli nią zachwyceni i chętne sięgali po kolejną porcję sałatki. Sałatkę przygotowuje się dość szybko z prostych składników. Polecam Wam wypróbować ten przepis, u nas na Święta będzie obowiązkowo


Salaterka o średnicy 20 cm i wysokości 7 cm
Składniki:
  • 250 g wędzonego fileta z kurczaka
  • puszka kukurydzy konserwowej (330 g)
  • 7 ugotowanych jajek
  • 180 g serka topionego śmietankowego
  • 1 duża cebula
  • 1 duże jabłko
  • 80 g ziaren słonecznika łuskanego
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany 12% lub 18%
  • sól i pieprz do smaku


Sałatkę podałam w salaterce o średnicy 20 cm i wysokości 7 cm. Do sałatki użyłam wędzonej piersi z kurczaka, z powodzeniem możecie ją zamienić na inną ulubioną szynkę.


Przygotowanie:

Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni. Fileta kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Z ugotowanych jajek oddzielamy białka od żółtek. Białka ścieramy na tarce o grubych oczkach, a żółtka drobno kroimy. Cebule kroimy w kostkę, a jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Połowę pokrojonej cebuli mieszamy z serkiem topionym. Pozostałą część cebuli mieszamy z jabłkiem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Majonez mieszamy ze śmietaną.


Na spód salaterki wykładamy serek z cebulą. Następnie dajemy żółtka i jabłko z cebulą. Smarujemy majonezem ze śmietaną i wykładamy kukurydzę. Ponownie smarujemy sosem majonezowym. Kolejna warstwa to filet z kurczaka.


Posypujemy zimnym, prażonym słonecznikiem. Następnie smarujemy resztą majonezu ze śmietaną i wykładamy białka. Sałatkę wstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin, aby smaki się połączyły.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze:

  1. Dziękuję za przepis. Wypróbuję jeszcze przed Świętami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie polecasz jabłko , bardziej kwaśne czy słodkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze używam jabłka jakie akurat mam w domu, ale chyba kwaśne jest lepsze

      Usuń
  3. Wszystko oprócz serka topionego. Zamiast tego żółty ser albo Lazur.

    OdpowiedzUsuń