Zupa gołąbkowa - obowiązkowe danie z młodej kapusty

Zupa gołąbkowa to jest jedno z naszych ulubionych wiosennych dań. Kiedy pojawia się młoda kapusta taką zupę robię bardzo często. Domownicy ją uwielbiają, a podana z ryżem jest bardzo pożywna. Zupę gołąbkową przygotowuje się dość szybko, z podanej porcji składników wychodzi obiad na 2 dni. Jeżeli tak jak my lubicie dania z wykorzystaniem młodej kapusty to polecam Wam wypróbować przepis na potrawkę gołąbkową do słoików i zapiekankę gołąbkową


Składniki:
  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • około 900 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowe)
  • 3 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
  • około 1 i 1/2 litra wody
  • 2 łyżeczki kminku
  • 4 - 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • ugotowany ryż (ilość dowolna)
  • opcjonalnie liście mrożonego lubczyku
  • świeży lubczyk do posypania


Zupa gołąbkowa najlepiej smakuje podana z ugotowanym ryżem. Nie polecam ryżu gotować razem z zupą. Najlepszy jest ryż ugotowany osobno w osolonej wodzie i nałożony do zupy na talerz. Jeżeli ryż ugotujecie razem z zupą gołąbkową może powstać nieapetycznie wyglądająca paćka.


Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę, mięso i przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, słodka papryka, pieprz ziołowy i czarny, sól). Całość smażymy, aż cebula zmięknie, a mięso będzie w sam raz. Następnie dodajemy marchewkę i pietruszkę startą na grubych oczkach, mrożone liście lubczyku (opcjonalnie) i podlewamy około 1 litrem wody. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Kiedy warzywa są w sam raz dodajemy poszatkowaną kapustę i kminek. Dolewamy około 1/2 litra wody i gotujemy, aż kapusta zmięknie.


Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku. Zupę można posypać posiekanym świeżym lubczykiem. Zupę gołąbkową podajemy z ugotowanym ryżem.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 komentarze:

  1. Dzisiaj na obiad robię bigos z młodej kapusty. Użyję jedynie połowę główki i już wiem, co zrobię z drugą połową. Jutro na pewno wypróbuję ten przepis. Nie miałam okazji jeszcze jeść zupy gołąbkowej, więc będzie to dla mnie nowość. Dziękuję Ci za podzielenie się tym przepisem! Na szczęście wiekszość składników do tej zupy mam w domu - muszę jedynie kupić mięso mielone.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za ten przepis na zupę gołąbkową z młodej kapusty! Już sam rodzaj kapusty budzi we mnie nostalgiczne wspomnienia, bo moja babcia też robiła takie dania. Ten przepis wydaje mi się bardzo podobny do tego, którym się kiedyś delektowałem. Cieszę się, że mogę przypomnieć sobie smak dzieciństwa i bliskość z moją ukochaną babcią. Dziękuję za podzielenie się tym przepisem, na pewno wykorzystam go i mam nadzieję, że moje kulinarne eksperymenty będą równie udane jak te mojej babci

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj robiłam, bardzo smaczna i sycąca,mojemu mężowi również smakuje napewno do niej wrócimy 🙂🙂

    OdpowiedzUsuń