Ciasto banalne - tak proste, że prościej się nie da

Ciasto banalne jest tak proste w przygotowaniu, że prościej się już chyba nie da. Potrzeba zaledwie kilka składników i pyszny deser bez pieczenia mamy gotowy. To ciasto można przygotować z różnymi owocami, najlepiej sezonowymi, za każdym razem będzie smaczne. Kiedy wiem, że mają się zjawić u nas goście, a nie chce spędzać dużo czasu w kuchni i włączać piekarnika to przygotowuje właśnie to banalnie proste ciasto. Jeszcze nigdy mnie nie zawiodło


Wymiary formy: 24x24 cm
Składniki:
  • 500 ml śmietanki 36% dobrze schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki wrzątku
  • 2 galaretki przezroczyste + 700 ml wrzątku
  • około 200 g okrągłych biszkoptów
  • dowolne owoce (u mnie około 400 g truskawek)


Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 24x24 cm. Do ciasta użyłam truskawek, ale z powodzeniem możecie wykorzystać inne owoce. Galaretkę najlepiej użyć przezroczystą lub w kolorze użytych owoców. Przed przygotowaniem ciasta śmietanka i serek mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Ciasto podajemy po całkowitym stężeniu w lodówce. Jest znakomitym orzeźwieniem w upały.


Przygotowanie:
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Do dobrze schłodzonej śmietanki dodajemy cukier puder i serek mascarpone, ubijamy na sztywną masę. Pod koniec powoli wlewamy zimną, ale jeszcze płynną żelatynę. Na spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy biszkopty i wykładamy masę.


Następnie układamy ponownie biszkopty i dajemy pokrojone na kawałki owoce, u mnie truskawki.


Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej smakuje schłodzone, jest świetnym orzeźwieniem w upały.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!