Ciasto zachcianka - łatwy przepis, rewelacyjny smak

Ciasto zachcianka to rewelacyjny i łatwy wypiek. Z powodzeniem mogę stwierdzić, że to mocny konkurent dla każdego ciasta ze śliwkami. Ciasto znikło z blaszki w mig, a domownicy szukali czy na pewno nie ukrył się chociaż mały kawałeczek. Ciasto z tego przepisu wychodzi pulchne, wilgotne i bardzo smaczne. Z pewnością upiekę jeszcze nie raz


Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
ciasto:
  • 125 g masła w temp. pokojowej
  • 150 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 180 g mąki pszennej
  • 60 g skrobi/ mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g kwaśnej śmietany 18%
masa serowa:
  • 600 g twarogu z wiaderka
  • 60 g masła w temp. pokojowej
  • 3 żółtka
  • 150 g cukru
  • 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • opakowanie cukru wanilinowego (16 g)


kruszonka:
  • 100 g masła w temp. pokojowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
dodatkowo:
  • 500 g śliwek węgierek


Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 25x36 cm. Ciasto piekłam piekarniku nagrzanym do 175 st. C z funkcją góra - dół do tzw. suchego patyczka. Każdy piekarnik jest inny, czas pieczenia może się nieco różnić. Polecam sprawdzać wykałaczką poziom wypieczenia ciasta i w razie potrzeby ten czas wydłużyć lub skrócić. Jeżeli włożona wykałaczka w ciasto po wyciągnięciu będzie sucha - ciasto jest upieczone. Natomiast jeżeli wykałaczka będzie wilgotna, będą widoczne ślady ciasta - czas pieczenia należy wydłużyć.


Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Masło miksujemy, wsypujemy cukier i ucieramy na jasną, puszystą masę. Następnie miksując wbijamy po 1 jajku. Kiedy składniki się połączą (masa maślano - jajeczna może się zwarzyć, ale nie wpłynie to na efekt końcowy ciasta) przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, dodajemy śmietanę. Całość mieszamy szpatułką, powinno wyjść nam gęste ciasto. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciasto, wyrównujemy.


Następnie przygotowujemy warstwę serową. Masło miksujemy, wsypujemy cukier i cukier wanilinowy i ucieramy do połączenia. Potem dodajemy po 1 żółtku i miksujemy (masa maślano - żółtkowa może się zwarzyć, ale nie wpłynie to na efekt końcowy ciasta). Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ser. Całość miksujemy do połączenia składników. Masę serową wykładamy na ciasto i wyrównujemy. Na wierzchu układamy śliwki przekrojone na połówki, skórką do dołu. Na koniec przygotowujemy kruszonkę. Do masła wsypujemy mąkę i cukier puder. Zagniatamy, aż powstanie kruszonka. Kruszonką posypujemy śliwki.


Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C i pieczemy z funkcją piekarnika góra - dół przez około 60 minut. Poziom wypieczenia ciasta sprawdzałam za pomocą wykałaczki, moje ciasto piekło się około 1 godz. 20 min. Długość pieczenia zależy od piekarnika.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze:

  1. Akurat mamy sezon na śliwki, więc przepis na to ciasto pojawił się o czasie. :) W ten weekend organizuje swoje imieniny i zaprosiłam na nie kilka członków swojej rodziny. Nie miałam pomysłu, jakie ciasto upiec - i tak natrafiłam tutaj! Przepis wydaje się być niezbyt skomplikowany, więc chyba sobie z nim poradzę. Mam nadzieję, że ciasto mi się uda! Dzięki za inspirację.

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto bardzo,bardzo słodkie,do masy serowej zdecydowanie połowa porcji

    OdpowiedzUsuń