Śledziowe kąski ze słoika - mało octowe i bez dużej ilości oleju, po prostu pyszne

Śledzie z ogórkiem konserwowym to w ostatnim czasie nasze przekąskowe odkrycie. Tak nam posmakowały, że robiłam je już kilka razy, na imprezkę ze znajomymi czy zwykłą kolację. Śledzie z tego przepisu wychodzą naprawdę pyszne, delikatne, nie są mocno octowe i nie pływają w dużej ilości oleju. Takie właśnie śledzie najbardziej lubimy. Śledzie w połączeniu z ogórkiem konserwowym przypadły do gustu nie tylko nam, goście też się nimi chętnie częstowali. Teraz w okresie jesienno - zimowym takie śledzie sprawdzą się na każdym spotkaniu ze znajomymi i rodziną. Z powodzeniem możecie je podać na świątecznych stół czy na Wigilię. Jeżeli poszukujecie więcej inspiracji na śledzie, które sprawdzą się na święta i inne okazje to koniecznie zajrzyjcie tutaj, jest tam wiele ciekawych przepisów. Znajdziecie tam między innymi przepis na śledzie proboszcza, śledzie po wileńsku, czy patent Szwagra na śledzie w 5 minut


Ilość: 2 słoiki po 500 ml
Składniki:
  • 5 płatów śledziowych solonych ala matias
  • 5 - 6 ogórków konserwowych
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 duża łyżka posiekanego koperku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • około 3/4 szklanki wody (zalewy) z ogórków konserwowych


Z podanych składników wyszło mi 2 słoiki śledzi o pojemności 500 ml. Filety śledziowe solone przed przygotowaniem należy wymoczyć w zimnej wodzie, zmieniając ją co jakiś czas. To jak długo trzeba moczyć śledzie zależy od tego jak mocno są słone. Ja śledzie moczyłam około 2 godziny. W tym czasie zmieniałam wodę 2 razy. Za każdym razem przy zmienianiu wody polecam spróbować śledzia i sprawdzić, czy jego słoność nam odpowiada. Po moczeniu, przed przystąpieniem do kolejnych czynności śledzie należy osuszyć np. ręcznikiem papierowym. Śledziowe kąski ze słoika najlepiej smakują po 2 - 3 dniach jak smaki się przegryzą.


Przygotowanie:
Śledzie moczymy w zimniej wodzie zmieniając ją 2 - 3 razy. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Płaty śledziowe kroimy na małe kawałki, tak na jeden kęs.


Ogórki konserwowe i czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę. Do warzyw dodajemy gorczycę, koperek i olej. Sałatkę mieszamy, doprawiamy pieprzem do smaku.


Do słoika warstwowo nakładamy 2 - 3 łyżki sałatki, następnie kawałki śledzi. Czynność powtarzamy do wykończenia składników. Pierwszą i ostatnią warstwą w słoiku powinna być sałatka z ogórków. Następnie tak przygotowane śledzie zalewamy do pełna zalewą z ogórków konserwowych. Słoiki zakręcamy. Śledziowe kąski ze słoika wstawiamy do lodówki na minimum całą noc do przegryzienia. Nam śledzie najlepiej smakują na 2 - 3 dzień po przygotowaniu. Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!