Surówka lepsza niż ze sklepu

Kiedyś nie raz kupowałam surówki w pudełkach, ale odkąd mam ten przepis po sklepowe gotowce nie sięgam. Surówka z tego przepisu wychodzi przepyszna i wiem co się w niej znajduje. Zajadają się nią do obiadu nie tylko dorośli, ale również dzieci. Taką surówkę z powodzeniem możecie podać do każdego obiadu zarówno mięsnego jak i bezmięsnego


Składniki:
  • 2 pory (białe części)
  • 1 średnia marchewka
  • 1 jabłko
  • 1/2 gruszki
  • 2 łyżki śmietany 12% lub 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy (u mnie staropolska)
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku




Przygotowanie:
Pora kroimy w półplasterki. Marchewkę, jabłko i gruszkę ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa mieszamy z owocami. Do miseczki dajemy śmietanę, majonez, musztardę, miód, sok z cytryny. Mieszamy.


Sos dodajemy do surówki i mieszamy. Surówkę doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotową surówkę podajemy jako dodatek do obiadu. Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!