Chrupiące gofry z taniej gofrownicy

Wypróbowałam wiele przepisów na gofry, ale ten, który Wam podaję jest zdecydowanie numerem 1. Gofry z tego przepisu wychodzą pyszne i chrupiące jak z budki pomimo użycia taniej gofrownicy o małej mocy. Często wracam do tego przepisu i jeszcze mnie nie zawiódł, a każdy kto spróbuje gofrów prosi o przepis i nie dowierza, że w zwykłym urządzeniu można zrobić takie pyszne gofry


Ilość: 10 sztuk
Składniki:
  • 315 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 490 ml mleka
  • 80 g oleju
  • masło do posmarowania płyt do gofrów


Z podanych składników wyszło mi 10 gofrów. Gofry piekłam w gofrownicy o mocy 800 W.


Przygotowanie:
W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier. W drugiej misce ubijamy całe jajka, dolewamy mleko i olej, mieszamy. Dodajemy sypkie składniki i mieszamy trzepaczką. W międzyczasie gofrownicę nagrzewamy. Kiedy płyty będą gorące smarujemy je masłem i wlewamy porcję ciasta.


Gofrownicę zamykamy i pieczemy około 5 - 6 min. Czynność powtarzamy do wyczerpania ciasta. Gorące gofry podajemy z ulubionymi dodatkami, posypane cukrem pudrem, z bitą śmietaną, owocami czy dżemem. Wybór dodatków zależy od Was.


Pamiętajcie, że po upieczeniu, jeżeli gofrów od razu nie jecie to odkładamy je na metalową kratkę, wtedy nie zrobią się miękkie. Jeżeli odłożycie je od razu na talerz to zaczną się pocić od spodu, przez co zrobią się miękkie. Nie należy też w czasie pieczenia gofrów otwierać gofrownicy, a na pewno nie wolno robić tego często, ponieważ to jest jedną z przyczyn nieudanych, miękkich gofrów.

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze:

  1. Sam niedługo chcę upiec gofry. Dzięki Tobie znalazłem najlepszy przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis kiepski gofry mokre w środku

    OdpowiedzUsuń
  3. Niestety najgorsze przepis na gofry jaki kiedykolwiek znalazłam. Zrobiłam wszystko tak jak w przepisie i efekt wręcz odwrotny, gofry nie są w ogóle chrupiące tylko mokre i miękkie do tego stopnia że rozwalają się po wyjęciu z gofrownicy

    OdpowiedzUsuń
  4. Gofry supper nie kleją się do gofrownicy i są pysznę

    OdpowiedzUsuń