Zawijane szyneczki czosnkowe - wielkanocny przysmak

Oprócz nadziewanych jajek u nas na wielkanocnym stole obowiązkowo pojawiają się zawijane szyneczki. Często robimy szyneczki w 3 smakach, zawijane szyneczki, które nigdy nie zawodzą, szyneczki z chrzanem w galarecie, albo właśnie te szyneczki serowo - czosnkowe. Takie zawijane szyneczki są znakomitą przekąską. Robi się je w kilka minut, a goście chętnie się nimi częstują. Polecam Wam wypróbować ten przepis


Składniki:
  • 16 - 18 plasterków szynki konserwowej
  • 200 g sera żółtego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 - 3 łyżki majonezu
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku


Przygotowanie:
Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Do sera przeciskamy przez praskę czosnek i dodajemy majonez. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy. Jeżeli nadzienie do szyneczek wychodzi za suchy dodajemy więcej majonezu. Plasterki szynki smarujemy przygotowanym nadzieniem i zawijamy w ruloniki.
Tak przygotowane zawijane szyneczki kroimy na połówki i układamy na półmisku wyłożonym np. sałatą. Zawijane szyneczki przed podaniem najlepiej jest wstawić do lodówki na co najmniej 30 min., aby smaki się przegryzły.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!