Komunijne ciasto biała trufla

Komunijne ciasto biała trufla jest jednym z lepszych ciast bez pieczenia. Przygotowanie tego ciasta jest bardzo proste, a w dodatku potrzeba niewiele składników. Ciasto z tego przepisu wychodzi delikatne i puszyste jak chmurka


Wymiary formy: 24x24 cm
Składniki:
  • 750 ml schłodzonej śmietanki 30 %
  • 200 g białej czekolady + do posypania ciasta
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny + około 1/3 szklanki wrzątku
  • opakowanie mini biszkopcików (120 g)
  • około 80 g biszkoptów okrągłych
  • około 25 ml likieru amaretto


Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 24x24 cm. Pamiętajcie, aby przed przygotowaniem ciasta śmietankę dobrze schłodzić. Ciasto jest najlepsze do jedzenia po kilku godzinach, jak dobrze stężeje, biszkopty zmiękną, a smaki się przegryzą.


Przygotowanie:
Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucam do rondelka. Do czekolady wlewamy około 250 ml śmietanki. Wszystko podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści. Śmietanki z czekoladą nie zagotowujemy. Powstałą masę odstawiamy do wystygnięcia. Do szklanki wsypujemy żelatynę i zalewamy wrzątkiem. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wlewamy śmietankę, pamiętajcie, że śmietanka powinna być dobrze schłodzona. Śmietankę ubijamy do momentu, aż zacznie sztywnieć.


Kiedy śmietanka gęstnieje miksując wlewamy małym strumieniem zimną śmietankę z czekoladą. Jak masa zacznie gęstnieć wlewamy amaretto i miksujemy do połączenia. Na koniec miksując wlewam zimną, ale jeszcze płynną żelatynę. Do gotowej masy wsypujemy mini biszkopciki i mieszamy delikatnie szpatułką. Na spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy biszkopty.


Następnie wykładamy masę i wyrównujemy. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, ciasto musi dobrze stężeć, a biszkopty muszą zmięknąć. U mnie ciasto w lodówce spędziło całą noc. Na wierzch ciasta ścieramy białą czekoladę.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!