Śledzie po japońsku

Śledzie po japońsku to znakomita sałatka ze śledziami, która raczej nie ma nic wspólnego z Japonią, ale jest przepyszna. Tak przygotowane śledzie super sprawdzą się na niejednej domówce, spotkaniach z rodziną czy ze znajomymi, a już na pewno będzie rewelacyjna na święta Bożego Narodzenia. Polecam Wam wypróbować ten przepis, a jeżeli szukacie więcej ciekawych przepisów z wykorzystaniem śledzi to zajrzyjcie tutaj


Składniki:
  • słoik śledzi wiejskich z cebulką (600 g)
  • 2 jajka
  • 3 - 4 ogórki konserwowe
  • puszka groszku konserwowego (400 g)
  • 1 mała czerwona cebula
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • pieprz czarny świeżo mielony




Przygotowanie:
Jajka gotuję na twardo. Śledzie z cebulką odsączam z zalewy. Groszek konserwowy odsączam z zalewy. Śledzie kroję na kawałki. Cebulę ze śledzi drobno kroję. Ogórki konserwowe i jajka kroję w kostkę. Do miski daję cebulę ze śledzi, ogórki, jajka i połowę groszku. Dodaję majonez, musztardę i doprawiam sporą ilością pieprzu. Mieszam.


Czerwoną cebulę drobno kroję. Do miski lub na półmisek wykładam sałatkę. Na wierzchu w rzędach układam śledzie, a po między śledziami daję czerwoną cebulę. Śledzie po japońsku wstawiam do lodówki, żeby smaki się przegryzły.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze:

  1. Nie wiem dlaczego ten śledź jest po japońsku. Żaden ze składników nie jest charakterystyczny dla kuchni japońskiej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak wspomniałam we wstępie te śledzie raczej nie mają nic wspólnego z Japonią, ale są przepyszne, skąd pochodzi ich nazwa jest mi nieznane

      Usuń
  2. To są octowe czy solone śledzie

    OdpowiedzUsuń