Karkówka pieczona w plastrach

Karkówka pieczona w plastrach to pomysł na sycący i przepyszny obiad. Dużo cebuli, czosnku, ziół i odpowiednie przygotowanie mięsa to klucz do idealnie przygotowanej karkówki. Karkówka zrobiona w taki sposób jest krucha i soczysta, po prostu rewelacyjna. Mięso po upieczeniu jest mięciutkie, aromatyczne i wprost rozpływa się w ustach. Polecam Wam wypróbować ten przepis


Składniki:
  • około 1 kg mięsa z karkówki
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki (można zamienić na paprykę ostrą)
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli


Przygotowanie:
Do misy blendera wrzucam obraną i pokrojona na mniejsze części cebulę i obrane ząbki czosnku. Cebulę i czosnek blenduję na pastę. Zmiksowane warzywa przekładam do miski. Dodaję olej, musztardę i wsypuję przyprawy pieprz, paprykę słodką, oregano, zioła prowansalskie i sól. Składniki marynaty mieszam. Umyta karkówkę osuszam i kroję w plastry, takie o grubości około 1 cm. Plastry karkówki rozbijam z obu stron przy pomocy nakłuwacza do mięsa. Następnie każdy kawałek mięsa smaruję z obu stron marynata i układam w szklanym naczyniu. Tak przygotowana karkówkę przykrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na około 24 godziny.


Po tym czasie plastry karkówki obsmażam z obu stron na rozgrzanej patelni z malutką ilością oleju. Obsmażoną karkówkę układam w naczyniu żaroodpornym i przykrywam.


Karkówkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z funkcją góra - dół. Karkówkę piekę przez około 1 godzinę. Po tym czasie karkówkę odkrywam, plastry podlewam powstałym sosem i zapiekam jeszcze około 15 – 20 minut, aż karkówka się ładnie przypiecze. Upieczone plastry karkówki podaje ze świeżym pieczywem lub ziemniakami i surówką.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!